Spring naar content

Madeliefjes

Blog

Door Hortus Alkmaar, 2020-01-27 10:59

Madeliefjes

Tijdens wandelingen in de eerste maand van het kalenderjaar vallen kleine geel met witte bloempjes op in het gras. Madeliefjes groeien in allerlei gazons en aangelegde grasvelden. In het wild kan het groeien in open plekken in het bos en aan de bosranden. Je loopt er met het grootste gemak over met je geprofileerde wandelschoenen. Ze kunnen tegen plat lopen en gras maaien. Ze verdragen de vorst goed. Van hen mag het wel -17 graden worden. Alleen zijn de bloemetjes dan absoluut niet te zien. Wanneer de bloemetjes ’s avonds sluiten, blijken de bloemblaadjes aan de onderkant bijna altijd rood.

Madeliefjes zijn vrolijke bloemetjes. Je kunt ze eten. De blaadjes zijn heerlijk in de salade en de bloemetjes zijn eveneens culinair genietbaar. Er zit veel magnesium in madeliefjes. Dit gegeven kan niet van mij komen, want ik heb een madeliefje nog nooit uit elkaar geplukt.

Vroeger werden oorlogen gevoerd op slagvelden. Op die velden groeiden ook madeliefjes. En laat die nu bij verwondingen van de soldaten gebruikt zijn om het bloed te stelpen en zelfs bij verstuikingen. Pleister en verband waren voor het plukken!

De Latijnse naam van madeliefje is ‘Bellis perennis’. Dat betekent letterlijk ‘alle jaren mooi’, of meer figuurlijk ‘eeuwige schoonheid’. Bella betekent ‘mooi’ en perennis ‘overjarig’.

In vergelijking met vele andere planten is het madeliefje een nietig plantje, maar van grote schoonheid, eenvoudig groeiend in het gras.

 

Ger Augustus, rondleider in de Hortus van Alkmaar.

www.hortusalkmaar.nl

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.