Spring naar content

Mancinella

Blog

Door Manon Bruins, 2023-04-25 10:17

Mancinella

In mijn praktijk kan ik meestal goed uit de voeten met zo’n 100 homeopathische middelen. Eén van deze middelen, of een samenwerking van een aantal middelen, is meestal voldoende om gezondheid te herstellen. Soms is er een ‘kleiner’ middel nodig, met een vrij klein en specifiek werkingsgebied, om aanvullend te werken.

Op vervolgconsult is een meisje van ongeveer zes jaar oud. Ze heeft een constitutiemiddel waar ze het goed op doet maar haar moeder merkt op dat ze niet helemaal meer in balans is. Ze vertelt: ‘Ze slaapt ’s nachts echt niet voor ik bij haar in bed kom liggen. Ze is heel bang om alleen te gaan slapen. Ze raakt ook wat hyper daardoor en kan hysterisch gaan gillen. Zo’n hele hoge gil. Kun je daar nog wat mee doen?’

Harry Potter

Ik vraag het meisje of ze bang is. Nee, ze is voor niets bang. Durft alles. Ik vraag nog even door: hoge glijbanen, liften, spoken, inbrekers, honden, monsters, dat er iets met mama gebeurt? Nee hoor. Ik geef niet op; zijn er films geweest die ze spannend vindt? Spannend niet, maar de serie van Harry Potter heeft ze met haar moeder gekeken en die vond ze heel leuk. Ook een favoriete filmreeks van mij, dus we praten er over door. Ik vond de Harry Potter films behoorlijk spannend, en dat was nadat ik de boeken had gelezen en dus wel zo’n beetje wist wat er kwam. ‘Vond je Voldemort (de ‘bad guy’) niet eng?’, vraag ik nog maar eens. ‘Jawel,’ zei mama ‘Toen durfde je niet meer te slapen, weet je nog?’. ‘Ik zag zijn gezicht steeds voor me’, vertelt het meisje. ‘Dat was naar’. Dat is zeker naar, want Voldemort heeft een heel onguur gezicht. Ik vraag aan haar moeder of Harry Potter misschien wat te spannend voor haar dochter was. Moeder dacht van niet, ze keken samen en het meisje trok ook naar de films toe. Het was ook heel leuk spannend.

Mancinella

Een van de meest giftige boom op onze planeet is de Hippomane mancinella. Zelfs druppels regenwater die van het blad afvallen kunnen ontstekingen van de huid geven. Een druppel van het blad dat in je ogen valt, geeft tijdelijke blindheid. Niet iets voor in de achtertuin. In het homeopathische beeld zie je een grote angst voor het kwade, het donkere, voor demonen. En tegelijkertijd is er een interesse in deze duistere kant en zoeken kinderen dit soort films ook juist op. Passend bij de middel zijn klachten na het zien van enge films (hysterie en angsten). Het meisje krijgt een paar keer dit middel in ruikdosis en is daarna rustiger ’s avonds. Het gillen stopt. Een half jaar later herhaal ik het middel weer omdat het gillen weer begint, ook dan keert de rust snel terug. Ik ben vergeten te vragen of Harry Potter weer op tv was…

 

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Angst  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.