Spring naar content

Zon en medicijnen kunnen gevaarlijk zijn

Zon en medicijnen kunnen gevaarlijk zijn

18/07/2017

Het is belangrijk om weten dat een groot aantal veel gebruikte medicijnen problemen kunnen veroorzaken als mensen in de zon liggen te genieten. De ultraviolette zonnestralen (ook die van zonnebanken) veroorzaken toxische chemische reacties met een aantal moleculen die voorkomen in bepaalde medicijnen. Het werkingsmechanisme is eenvoudig. Mensen nemen geneesmiddelen in, de actieve stof komt in de bloedbaan terecht, dus ook in de kleine, fijne capillaire bloedvaatjes vlak onder de huid.

Indien het geneesmiddel tot lichtovergevoeligheid (fotosensibiliteit) leidt, kunnen patiënten sneller bepaalde symptomen van een zonneslag krijgen. Dit heeft te maken met allergische en toxische interacties die ontstaan tussen de UV-stralen en de gebruikte medicijnen. De reacties kunnen ernstig zijn en ofwel een stopzetting vereisen van het medicijngebruik, of te opteren voor een vakantie in de schaduw. Mensen die door medicijngebruik aan lichtovergevoeligheid lijden moeten hun hele huid beschermen tegen de zon (ook de handen). De meest bekende groepen medicijnen die tot fotosensibiliteit kunnen leiden zijn antidepressiva, bêtablokkers, chemische oestrogenen en derivaten van aspirine (Algipan). Praat hierover met uw behandelende arts.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.