Spring naar content

Zitting zaak Reclame Code Commissie

Zitting zaak Reclame Code Commissie

04/02/2021

Reclame Code CommissieNa een lange periode van intensieve voorbereiding, vond op 4 februari 2021 de zitting plaats in de zaak die tegen ons is aangespannen via de Reclame Code Commissie.

De zaak draait om het vraagstuk of we mogen communiceren dat er vele wetenschappelijke onderzoeken zijn bij vele indicaties. De Vereniging Homeopathie meent van wel, aangezien we tientallen wetenschappelijke studies van hoge kwaliteit hebben aangeleverd. Deze studies gaan over tientallen kwalen, dus wij zijn ervan overtuigd dat onze bewering klopt.

De zaak is mede aangespannen door de Vereniging Tegen de Kwakzalverij. De voorzitter hiervan was dan ook aanwezig tijdens de zitting. Er werd vanuit de Vereniging tegen de Kwakzalverij gesteld dat de aangeleverde studies en de uitkomsten niet zouden deugen. Ook zou er volgens de vorige uitspraak van de Reclame Code Commissie consensus nodig zijn rondom het werkingsmechanisme van homeopathie in het algemeen.

Over dit laatste is inderdaad discussie. Alhoewel er eerste bouwstenen zijn die de werking van homeopathie onderbouwen, is er nog steeds veel onduidelijk. Maar dit geldt voor vele onderwerpen. Wetenschap is continu in beweging. Daarnaast mag dit natuurlijk geen randvoorwaarde zijn voor het mogen communiceren dat er vele studies zijn bij vele kwalen. Vooral omdat die studies er nu eenmaal zijn. Studies van het hoogste wetenschappelijke niveau. We hebben dan ook met behulp van onze advocaten en een wetenschapper een vurig pleidooi gehouden voor het mogen vasthouden aan deze bewering.

De uitspraak is over twee weken.

UPDATE (19 februari): De uitspraak is om onbekende reden uitgesteld en wordt vermoedelijk rond de tweede week van maart.

 

Tijdens de voorbereiding van deze zitting werd ook weer duidelijk dat het leeuwendeel (zo’n 70%) van de Nederlandse bevolking homeopathische middelen gebruikt. Ook blijkt uit cijfers van het CBS dat de tevredenheid over complementaire therapieën hoog en zelfs bovengemiddeld is.

Voor al die mensen zetten we ons in. Zodat iedereen die gebruik wil maken van homeopathische middelen of er meer vanaf wilt weten de middelen gewoon kan aanschaffen of de correcte informatie hierover kan vinden.

Help je ons mee? Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.