‘World Antibiotic Awareness Week’ van 13 tot 19 november
‘World Antibiotic Awareness Week’ van 13 tot 19 november
16/11/2017
Antibioticaresistentie
Deze week wordt wereldwijd aandacht besteed aan het gevaar van antibioticaresistentie.
Bacteriën die ziekteverwekkend zijn, worden vaak bestreden met antibiotica. Wanneer je veel antibiotica hebt gebruikt, kunnen bacteriën in je lichaam resistent worden. Maar je kunt ook in aanraking komen met resistentie bacteriën. Wanneer de bacteriën in je lichaam resistent zijn tegen antibiotica dan zijn infecties moeilijk te behandelen.
Hoe goed we ook met antibiotica omgaan, we kunnen allemaal resistente bacteriën oplopen. Ze zijn niet alleen bij mensen te vinden maar ook bij dieren, in ons voedsel en in het milieu.
In de veehouderij kunnen dieren door veelvuldig gebruik van antibiotica resistente bacteriën krijgen, deze kunnen zich door direct contact verspreiden naar de mensen.
Homeopathie kan antibioticagebruik helpen terugdringen
In Nederlands is het gebruik van antibiotica in de veeteelt de laatste jaren al met 60% afgenomen. De toepassing van homeopathie kan hieraan een belangrijke bijdrage aan leveren. Dat blijkt onder andere uit het wetenschappelijk onderzoek dat dierenarts Liesbeth Ellinger aantal jaren geleden heeft uitgevoerd.
Zij heeft met geblindeerd en gecontroleerd onderzoek (RCT) aangetoond, dat homeopathie werkt bij biggetjes, die na hun geboorte vaak last hebben van diarree. Dit onderzoek kan een opening zijn om antibiotica terug te gaan dringen bij vee. De boer op het bedrijf waar dit experiment plaats vond was in eerste instantie sceptisch over de homeopathiebehandeling. Sinds het experiment is hij overgeschakeld op homeopathie om diarree bij biggen te voorkomen. Diarree komt in zijn bedrijf vrijwel niet meer voor.