Spring naar content

Wereld Vitiligo Dag

Wereld Vitiligo Dag

24/06/2022

Vitiligo-homeopathie25 juni is Wereld Vitiligo Dag. Het is ook de sterfdag van Michael Jackson die, net als zijn zoon, de huidaandoening vitiligo had. Hij kwam daarmee naar buiten toen hij regelmatig werd lastiggevallen over zijn witte huid.

Tekst: Jan Hoes

Wat is vitiligo precies en hoe kan homeopathie erbij helpen?

Vitiligo is een ziekte, die bij 1 tot 2 procent van de mensen voorkomt. Bij de meesten begint de aandoening vòòr het 30e levensjaar. Overal op het lichaam kunnen dan witte vlekken ontstaan door een pigmenttekort. Plekken op de hoofdhuid kunnen daarbij soms ook gepaard gaan met wit of grijs haar.

Witte vlekken

Vitiligo is niet besmettelijk, maar soms speelt een erfelijke factor mee. Zonnebrand, zwangerschap, stress of emoties zouden het ontstaan van vitiligo kunnen uitlokken. Bij deze, vaak grillig verlopende, aandoening van pigment producerende huidcellen, worden deze cellen afgebroken. Een mogelijke oorzaak is een auto-immuun effect, waarbij het lichaam eigen pigmentcellen als lichaamsvreemd ervaart en er antistoffen tegen aanmaakt. Zo ontstaan dan pigmentloze, melkwitte vlekken, die zich ook kunnen uitbreiden. De symptomen kunnen zich ook voordoen als er sprake is van een auto-immuunstoornis in een ander orgaan, zoals de schildklier.

Huidbiopt

Voor een verdere bevestiging of uitsluiting van de diagnose vitiligo is soms een huidbiopt nodig. Een huidarts neemt dan een klein stukje huid weg en onderzoekt het op het lab. Patiënten met vitiligo kunnen ook psychische of sociale last ervaren. Soms kan een psycholoog hulp bieden om met de aandoening te leren omgaan.

Behandeling

Garantie op volledige genezing van deze huidaandoening is meestal moeilijk te geven. Regulier kiest men vaak uit een behandeling met hormooncrème, een vorm van UV-lichttherapie, een transplantatie met stukjes gepigmenteerde eigen huid of een camouflagekleur-therapie.

Vitiligo en homeopathie

Een homeopaat kan denken aan een passend lokaal middel of nog liever aan een constitutiemiddel. Maar soms wordt ook aan een middel gedacht, gemaakt van de hypofyse. Dit is een hersenklier die ook met pigmentvorming te maken heeft. Het is zeker aan te raden contact op te nemen met een homeopaat bij jou in de buurt want er zijn vaak goede resultaten behaald.

 

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >

 

Bron: Van Vloten: Leerboek Dermatologie en Venereologie.

 

Vitiligo  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.