Spring naar content

Welke roze wolk? Psychische klachten na geboorte van een kind

Welke roze wolk? Psychische klachten na geboorte van een kind

25/10/2021

Documentaire Ze wist toch waar ze aan begon

Een op de vijf moeders ondervindt psychische klachten na de geboorte van haar kind. Het is een onderwerp dat, mede vanwege de gevoeligheid ervan, vaak onbesproken blijft. In de documentaire Ze wist toch waar ze aan begon...?! van het Europese initiatief PATH delen vrouwen hun ervaringen.

Tekst: Peter Goosensen, klassiek homeopaat

Moeders informeren

PATH staat voor PerinAtal menTal Health. Uit de documentaire blijkt dat de spreekwoordelijke roze wolk helaas niet door iedere kersverse moeder als realiteit wordt ervaren. Doel van het project PATH is aanstaande moeders, hun omgeving en ook hulpverleners te informeren over mentale disbalans die zich kan voordoen in de periode na de bevalling. Door problemen in een vroeg stadium te herkennen kan tijdig adequate hulp worden ingezet.

Eenzaamheid en onzekerheid

Je kunt je afvragen waarom dit onderwerp zo gevoelig ligt. Afgaand op de vrouwen uit de documentaire heeft dit vooral te maken met een bepaald verwachtingspatroon dat vanuit de moeder zelf kan komen, maar ook vanuit de omgeving. Voor veel vrouwen is het confronterend te moeten constateren dat hun werkelijke beleving niet strookt met het algemeen heersende beeld van blijdschap en euforie dat lijkt te horen bij beginnend moederschap. Vrouwen voelen zich eenzaam in hun onzekerheid en verdriet. Voor hen is het belangrijk dat ze deze gevoelens kunnen uiten, en daarnaast ook weten dat er meer moeders zijn die het hier moeilijk mee hebben.

Homeopathische ondersteuning

Bij de zoektocht naar een nieuw evenwicht is homeopathie als holistische therapie een mogelijkheid. Een goed gekozen homeopathisch middel laat de innerlijke vitaliteit stromen, met als doel toename van gezondheid en welbevinden. Wie hiervoor voelt, doet er goed aan een erkend en gediplomeerd homeopaat te raadplegen die de aanwezige symptomen in kaart brengt en vertaalt naar een individueel passend voorschrift.

> Vind een homeopaat bij jou in de buurt

 

Bronnen:

> Video: Documentaire Ze wist toch waar ze aan begon...?!

> Onderzoek: Homeopathic Treatment for Postpartum Depression: A Case Report

 

Meer lezen:

Pulsatilla bij postpartum depressie

> Verhaal uit de praktijk: Lac maternum (moedermelk)

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.