Spring naar content

Weinig aandacht voor mentale gezondheid op scholen

Weinig aandacht voor mentale gezondheid op scholen

25/05/2023

In een peiling die Unicef heeft gehouden onder jongeren tussen de 10 en 18 jaar geeft de helft aan dat er geen aandacht is voor mentale gezondheid op school of dat ze niet weten of hun school hier aandacht aan besteedt. Ruim 25% van de jongeren weet niet bij wie ze op school terecht kunnen als ze mentale problemen ervaren, terwijl 91% dit belangrijk vindt. Gelukkig zijn er ook positieve reacties want 86% van de jongeren geeft aan dat hun leerkracht vraagt hoe het met ze gaat, soms zelfs te vaak voor hun gevoel. Een jongen vertelde dat ze de dag beginnen met de vraag ‘hoe voel je je’?

De uitkomsten van dit onderzoek zijn belangrijk omdat uit diverse rapporten blijkt dat de mentale gezondheid van kinderen en jongeren niet alleen in Nederland maar in heel Europa achteruitgaat. In het Unicef rapport ‘the State of the World’s Children 2021’ is te lezen dat 16,3% van de Europese jongeren en wereldwijd 13 % kampt met een psychische aandoening. In Nederland heeft een op de vijf jongeren een psychische aandoening.

In 2020 heeft het Trimbos Instituut in coproductie met de Universiteit Utrecht en Stichting Alexander in opdracht van Unicef onderzoek gedaan naar het mentaal welbevinden van jongeren in Nederland. Uit de resultaten, die zijn gepubliceerd in het rapport ‘Geluk onder druk?’ blijkt dat een op de drie jongeren van 12 tot en met 16 jaar regelmatig druk ervaart om aan hun eigen verwachtingen te voldoen, of aan die van anderen.

Tijdens de week van mentale gezondheid heeft een grote groep (jongeren)organisaties, waaronder UNICEF Nederland, een petitie aangeboden in de Tweede Kamer waarin ze oproepen om sociale en emotionele vaardigheden op te nemen in het schoolcurriculum.

Uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen, een gezamenlijk onderzoek van de GGD, GHOR en het RIVM, blijkt dat jongvolwassen vrouwen en jongeren in de stad relatief meer last hadden van mentale klachten zoals angst en depressie. Een derde van de ondervraagden had ‘soms tot heel vaak’ suïcidale gedachten en 63% voelde zich eenzaam. Eenzaamheid onder jongeren verschilt regionaal zoals deze percentages laten zien: Groningen  67,8%, Drenthe 8% en Rotterdam-Rijnmond 68%.

Corona had zeker een impact op de mentale gezondheid van jongvolwassen en in de komende tijd zal er verder uitgezocht worden waarom bijvoorbeeld vrouwen vaker mentale klachten hebben.

Bronnen:

www.ggznieuws.nl/unicef-nederlandse-jongeren-missen-aandacht-voor-mentale-gezondheid-op-school

www.unicef.nl 'Geluk onder druk?'

nos.nl

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.