Wandelen maakt weerbaar tegen depressie
Wandelen maakt weerbaar tegen depressie
18/09/2020De Ierse neurowetenschapper Shane O ’Mara weet het zeker: de mens is geboren om te bewegen. De 54-jarige hoogleraar breinonderzoek aan het Trinity College in Dublin streeft ernaar om ieder dag zo’n vijftien kilometer te lopen. 'Want', zegt hij, 'als wij in beweging zijn, is ons brein dat ook.' Hij noemt het mind wandering. Terwijl onze hersenen ervoor zorgen dat we onze voeten goed neerzetten, kunnen andere delen van ons brein herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context plaatsen. Hierdoor krijgen we ingevingen en komen we tot nieuwe en creatieve oplossingen.
Door: Lilian Peters
Geluksgevoelens
Door het wandelen nemen onze cognitieve vermogens enorm toe. De hippocampus, een spier en een belangrijk onderdeel van de hersenen, wordt sterker als we meer bewegen. Ons geheugen, reactievermogen, gezichtsvermogen en geheugen nemen toe. Alles wordt sneller, scherper en beter. Bovendien komen door het lopen endorfinen vrij, waardoor we geluksgevoelens ervaren. Het maakt ons weerbaarder tegen depressies en ouderdom.
Strandwandelingen
O ’Mara hoopt dat ook huisartsen gaan inzien welke enorme gezondheidsvoordelen wandelen biedt. 'Wandelen is een effectief medicijn', zegt de neurowetenschapper, 'en heeft bovendien geen bijwerkingen. Op de Shetlandeilanden schrijven artsen strandwandelingen voor, als preventieve behandeling voor lichamelijke en geestelijke aandoeningen.'
Ruwe ondergrond
Lopen kan zowel in de natuur als op de weg. Het voordeel van een ruwe ondergrond is dat hersenen harder moeten werken. Toch zijn de gezondheidsvoordelen van wandelen er net zo goed in een stedelijke omgeving. Zo’n vier keer per week op pad maakt ons fysiek en mentaal gezonder.
Bron: NRC