Spring naar content

Wandelen maakt weerbaar tegen depressie

Wandelen maakt weerbaar tegen depressie

18/09/2020

Wandelen tegen depressie

De Ierse neurowetenschapper Shane O ’Mara weet het zeker: de mens is geboren om te bewegen. De 54-jarige hoogleraar breinonderzoek aan het Trinity College in Dublin streeft ernaar om ieder dag zo’n vijftien kilometer te lopen. 'Want', zegt hij, 'als wij in beweging zijn, is ons brein dat ook.' Hij noemt het mind wandering. Terwijl onze hersenen ervoor zorgen dat we onze voeten goed neerzetten, kunnen andere delen van ons brein herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context plaatsen. Hierdoor krijgen we ingevingen en komen we tot nieuwe en creatieve oplossingen.

Door: Lilian Peters

Geluksgevoelens

Door het wandelen nemen onze cognitieve vermogens enorm toe. De hippocampus, een spier en een belangrijk onderdeel van de hersenen, wordt sterker als we meer bewegen. Ons geheugen, reactievermogen, gezichtsvermogen en geheugen nemen toe. Alles wordt sneller, scherper en beter. Bovendien komen door het lopen endorfinen vrij, waardoor we geluksgevoelens ervaren. Het maakt ons weerbaarder tegen depressies en ouderdom.

Strandwandelingen

O ’Mara hoopt dat ook huisartsen gaan inzien welke enorme gezondheidsvoordelen wandelen biedt. 'Wandelen is een effectief medicijn', zegt de neurowetenschapper, 'en heeft bovendien geen bijwerkingen. Op de Shetlandeilanden schrijven artsen strandwandelingen voor, als preventieve behandeling voor lichamelijke en geestelijke aandoeningen.'

Ruwe ondergrond

Lopen kan zowel in de natuur als op de weg. Het voordeel van een ruwe ondergrond is dat hersenen harder moeten werken. Toch zijn de gezondheidsvoordelen van wandelen er net zo goed in een stedelijke omgeving. Zo’n vier keer per week op pad maakt ons fysiek en mentaal gezonder.

Bron: NRC

Depressie  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.