Spring naar content

Vroegtijdig antibioticagebruik leidt tot darmproblemen

Vroegtijdig antibioticagebruik leidt tot darmproblemen

08/08/2017

De frequentie van inflammatoire (=met ontsteking gepaard gaande) darmziekten steeg continu de laatste decennia. Dit fenomeen kan niet uitgelegd worden via de genetica. Vooral wijzigingen in de darmflora worden met de vinger gewezen; want dit microbioom beïnvloedt in hoge mate de ontwikkeling van het immuunsysteem. Zo is er een relatie tussen antibioticagebruik en het voorkomen van prikkelbare darm.

Nieuw onderzoek (dierenstudies) bevestigt dat het gebruik van antibiotica vroeg in het leven een goede ontwikkeling van darm en darmflora verstoort. Dit geldt evengoed vóór de geboorte, tijdens de zwangerschap, als in de eerste maanden/jaren er na. Wijzigingen in de ontwikkeling van het darmmicrobioom verhogen het risico op prikkelbare darm en inflammatoire darmziekten (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn), maar ook op astma en zelfs multiple sclerose. Want een verstoorde ontwikkeling van het immuunsysteem verhoogt het risico op allergie en alle immuniteitsziekten.
Vermijden van antibioticagebruik is dus essentieel, en pre/probiotica een heel goede optie.

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.