Spring naar content

Vitamine D is supplement van het jaar 2022

Vitamine D is supplement van het jaar 2022

15/04/2022

Vitamine DHet Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid brengt jaarlijks met de Supplement van het Jaar verkiezing in kaart wat de publieksfavoriet is onder voedingssupplementen. Vitamine D ontving dit jaar voor de tweede keer op rij veruit de meeste stemmen.

Heel vreemd is dat niet, want het nut en het belang van vitamine D is regelmatig in de media vanwege de positieve effecten op ons immuunsysteem en juist dat is het laatste jaar voor veel mensen prioriteit nummer 1 geweest.

Toch is deze erkenning niet zo vanzelfsprekend. Weliswaar geeft de Gezondheidsraad een suppletieadvies voor het merendeel van de Nederlandse bevolking, maar de wetenschap bleef steeds wat achter. Al in 2020 verscheen een Spaans onderzoek dat heel veelbelovend leek. En Maarten Klatte bleef in het tijdschrift Medisch Dossier een vurig pleitbezorger voor onder meer suppletie met vitamine D in de strijd tegen Covid-19.

Daarop suggereerden onder meer Duitse onderzoekers echter dat er te weinig wetenschappelijke gegevens waren om vast te stellen of vitamine D nuttig of schadelijk is bij de behandeling van Covid-19.1

Maar nu lijkt de wetenschap weer een inhaalslag te hebben gemaakt. Israëlische onderzoekers hebben begin februari van dit jaar een peer reviewed onderzoek uitgebracht naar het effect van het gehalte aan D3 bij 253 Covid-19-patiënten die tussen april 2020 en februari 2021 in een ziekenhuis in Nahariya in Israël waren opgenomen.2 Van al deze patiënten was vooraf het vitamine D3-gehalte bekend. Zij werden vervolgens in 4 categorieën verdeeld: erg laag, onvoldoende, voldoende en ruim voldoende. Ruim de helft van de patiënten kende een erg laag vitamine D3-gehalte. De drie overige categorieën per groep min of meer gelijk.

Ook de ernst van de verschijnselen van Covid-19 geclassificeerd: mild, vrij ernstig, ernstig en kritisch. Mild en vrij ernstig waren ieder met een derde vertegenwoordigd en de laatste twee samen een derde. Van de groepen ernstig en kritisch samen is 42 procent overleden.

Van degenen met de laagste waarden aan vitamine D3 viel 57 procent onder de categorie ernstig en kritisch. Bij degenen met hogere D3-waardes was dat minder dan 10 procent. Van de patiënten met de laagste waarden aan D overleed 26 procent in het ziekenhuis. Bij degenen met hogere D-waarden was dat 3 procent.

Patiënten met de milde verschijnselen kenden voor meer dan 80 procent een voldoende of hoger D-niveau. Bij de categorie ernstig of kritisch was dat 8 procent. Een duidelijk verband dus, aldus de onderzoekers.

In alle leeftijden waren deze relaties zichtbaar. Echter, de groep onder de 50 jaar omvatte maar weinig patiënten met ernstige symptomen.

Los van in hoeverre dit onderzoek over het effect van vitamine D op Covid-19 komende tijd staande blijft, ons lichaam heeft in elk vitamine D nodig voor onze weerstand, sterke botten en tanden en om onze spierkracht op peil te houden. Dat staat inmiddels onomstotelijk vast.

Bron:

MedischDossier.org
1 Cochrane Database Syst Rev2021 May 24;5(5):CD015043
2 PLoS ONE 17(2): e0263069

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.