Virussen en immuniteit uitgelegd
Virussen en immuniteit uitgelegd
07/08/2020Onze immuniteit is een complex apparaat, evolutionair zeer ontwikkeld. Virussen bestaan al zolang er leven is op aarde, net als bacteriën. Het zijn dan ook niet onze vijanden, zoals we weten van onze darmflora. Het gaat om de verhoudingen, het evenwicht, de symbiose, zo legt Robert Muts op Medischdossier.org uit.
We hebben verschillende soorten afweer. Bij die afweer speelt het bindweefsel een belangrijke rol. Hier worden vreemde stoffen, micro-organismen en dode cellen opgeruimd.
Wanneer een virus eenmaal is binnengekomen, wordt dit opgeruimd door de macrofagen in het bindweefsel. Dit kan gepaard gaan met ontstekingsreacties, zoals koorts, toename van de slaap en bloedverandering. In dit stadium voelen we ons ziek, maar zijn we feitelijk aan het genezen. Eenmaal de boel opgeruimd, zijn we hersteld en hebben de killercellen een geheugen voor dit specifieke virus.
Robert Muts stelt dat een gezond persoon een bepaalde hoeveelheid ziektekiemen prima verdragen kan zonder ziek te worden. Als het lichaam al belast is met aandoeningen waar het immuunsysteem al veel werk aan heeft, zoals lichaamsvreemd materiaal, laaggradige ontstekingen, littekens en verklevingen, zware metalen, slechte darmflora, medicijnen etc., dan is het voor het immuunsysteem steeds lastiger om effectief op te treden tegen nieuwe ziekteverwekkers.
Enerzijds is ons immuunsysteem in honderdduizenden jaren goed ontwikkeld en daarop mogen we gerust vertrouwen. Anderzijds moet ons immuunsysteem wel de ruimte hebben om te kunnen werken en niet bezig moeten zijn met allerlei problemen, zoals verkeerde voeding, te weinig beweging, onopgeloste zaken in lichaam of geest, darmflora, enzovoorts.
Lees hier het gehele artikel op MedischDossier.org >
Robert Muts heeft jarenlang verschillende facetten van reguliere en complementaire geneeskunde bestudeerd, zoals fysiotherapie, osteopathie, TCM, homeopathie, Ayurveda en Integrale Geneeskunde. Hij is directeur van het Integraal Medisch Centrum te Amsterdam, van het college voor Osteopathie Sutherland en van de Academie Mesologie. Hij doceert o.a. anatomie, fysiologie, embryologie, filosofie en osteopathie.
Homeopathie kan helpen de natuurlijke weerstand te ondersteunen en te versterken.
Wil je weten wat homeopathie voor jouw weerstand kan doen?
Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >