Spring naar content

Veroudering van je spieren terugdraaien? Het kan!

Veroudering van je spieren terugdraaien? Het kan!

19/04/2022

Sportieve seniorenHet is bekend dat je spieren naar verloop van tijd verouderen, maar uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC) is gebleken dat je de veroudering van je spieren ook kunt terugdraaien. In dit artikel lees je hoe dit werkt!

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: we wisten al dat sporten belangrijk was, maar uit het onderzoek is nu naar voren gekomen dat een actieve levensstijl óók de veroudering van je spieren grotendeels kan terugdraaien.

Hoe werkt dit precies in je lichaam?

'Spieren van sportieve ouderen laten bijna dezelfde stofwisseling zien als die van jonge mensen', aldus het Amsterdam UMC. Voor het onderzoek zijn de belangrijkste stofwisselingsverschillen in kaart gebracht die verband houden met gezonde, normale en verstoorde veroudering in spierweefsels.

Wat hieraan ten grondslag ligt zijn de mitochondriën. 'Dat zijn de energiefabriekjes van onze lichaamscellen, waar voedingsstoffen worden omgezet in energie en waarbij nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD+) essentieel is. Het laatstgenoemde is een co-enzym. De onderzoekers ontdekten dat oudere personen met een zeer actieve levensstijl NAD⁺-niveaus in hun spieren hebben die bijna hetzelfde zijn als die van jongere personen.'

UM-onderzoeker Joris Hoeks: 'De werking van mitochondria kan worden verbeterd door regelmatig sporten, ook als we ouder zijn. Minder fitte ouderen zouden bovendien baat kunnen hebben bij voedingssupplementen om de NAD⁺-niveaus te verhogen. Een combinatie van beide is mogelijk het meest effectief, maar om dat vast te stellen is verder onderzoek nodig.'
Raadpleeg altijd je huisarts alvorens voedingssupplementen te slikken.

 

Bronnen:

radar.avrotros.nl

Amsterdam UMC

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.