Spring naar content

Update: Vereniging Homeopathie in verweer na klacht via Reclame Code Commissie

Update: Vereniging Homeopathie in verweer na klacht via Reclame Code Commissie

05/06/2020

RechtszaakEind maart is via de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen de Vereniging Homeopathie, omdat op de website vermeld staat dat er wetenschappelijke onderzoeken bestaan die de werking van homeopathie aantonen. Na een gedegen voorbereiding zijn de stukken aangeleverd en wachten we nu op de uitspraak.

In verweer

De Vereniging Homeopathie kreeg een e-mail van de Reclame Code Commissie met een klacht over het feit dat we op onze website vermelden dat er wetenschappelijk onderzoek bestaat naar de werking van homeopathie bij veel verschillende kwalen. Dit leek de vereniging een goed moment om jurisprudentie te kweken over dit vraagstuk en ze heeft ervoor gekozen om goed voorbereid in verweer te gaan.

Hartverwarmend

De reacties op onze crowdfundingsactie waren hartverwarmend. Door de opbrengst hiervan was het mogelijk om een advocaat in te huren om de zaak zorgvuldig voor te bereiden. De verdediging is voorzien van een overzicht van de belangrijkste wetenschappelijke onderzoeken. Deze hebben we laten onderschrijven door een aantal gerenommeerde wetenschappers uit andere landen.

Robuuste studies

Wereldwijd zijn diverse robuuste studies gedaan die de werking van homeopathie wetenschappelijk bewijzen. Deze studies zijn robuust, omdat ze voldoen aan de vereisten voor wetenschappelijk bewijs van werkzaamheid. Zoals studies met meta-analyse*, placebo-gecontroleerde experimenten** en comparative effectiveness research***. Dit zijn beproefde methodes die wetenschappelijk zijn erkend. Ze leveren alle een bijdrage aan het aantonen van de werkzaamheid van geneesmiddelen.

Uitspraak

Momenteel wachten we op de uitspraak. Zodra we nieuws hebben, brengen we je op de hoogte.

 

> Steun de Vereniging Homeopathie en word lid

Noten

* meta-analyse: in de hiërarchie van evidence based medicine is een positieve uitkomst bij een meta-analyse de hoogste vorm van bewijs voor werkzaamheid van geneesmiddelen. Een meta-analyse is een onderzoek waarbij de resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken samen worden genomen om een preciezere uitspraak te doen over het onderwerp van het onderzoek.

** placebo-gecontroleerde experimenten: bij deze vorm van onderzoek wordt een actieve stof die wordt toegediend in de interventiegroep vergeleken met een controlegroep die een placebo toegediend krijgt.

*** comparative effectiveness research: dit betreft onderzoeken waarin een nieuwe behandeling wordt vergeleken met een bestaande behandeling om te bepalen welke behandeling voor welke patiënten het beste werkt en welke de grootste voordelen en nadelen oplevert.

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.