Verbeter je slaap en geef een boost aan je darmgezondheid
Verbeter je slaap en geef een boost aan je darmgezondheid
12/01/2022Naast voeding is ook de kwaliteit van onze nachtrust van grote invloed op de gezondheid van onze darmen. Tijdens de slaap krijgt ons lichaam de kans om zich te herstellen. Wanneer we onvoldoende slaap krijgen, leidt dat al gauw tot een scala aan fysieke en mentale problemen.
Tekst: Lilian Peters
Steeds meer mensen leven in stedelijke gebieden waar het leven 24/7 doorgaat. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer mensen twee dagen te weinig slaap krijgen, de cortisolniveaus omhooggaan en de ontstekingsreacties in het lichaam toenemen. Het gevolg hiervan is een toename van angst en stressniveaus, waardoor het microbioom in de darmen beïnvloed wordt.
Suiker als energiebron
Gebrek aan slaap zorgt er bovendien voor dat we vaker voor suiker en vet als energiebron kiezen. Dat verklaart ook waarom vermoeidheid en obesitas vaak hand in hand gaan. We voelen ons aangetrokken tot voedingsmiddelen die ontstekingsbevorderend zijn, waardoor de minder gezonde bacteriën in onze darmflora in aantal toenemen. Vaak komen we hierdoor in een negatieve spiraal terecht. Het darmbioom raakt uit balans, er is een toename van ontstekingsreacties in het lichaam, waardoor we ons moe voelen en niet lekker in ons vel zitten.
Slaapkamer
Zorgen voor een goede nachtrust is een belangrijke stap op weg naar een gezonde darmbioom. Maar hoe doe je dat? De allereerste stap is wellicht het weer toe-eigenen van je slaapkamer en hem gebruiken waarvoor hij bedoeld is: namelijk om te slapen en de liefde te bedrijven. Naast aandacht voor de inrichting van je slaapkamer, helpt het om op een vaste tijd naar bed te gaan en goede slaapgewoontes te ontwikkelen.
Vezels en eiwitten
Een goede nachtrust kun je ook ondersteunen door gezond te eten. Mensen met een gezond en gevarieerd microbioom slapen beter en dieper. Met name voeding die veel vezels of eiwitten bevatten, bevorderen een gezonde slaap.
Prebiotisch dieet
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan prebiotica (vezels die de groei van bepaalde bacteriën in de dikke darm stimuleren), zoals knoflook, uien en artisjokken helpen je om beter te slapen. Recent onderzoek bij dieren laat zien dat dieren met een prebiotisch dieet meer tijd doorbrengen in de NREM-slaap, de herstellende non-rapid-eye-movement slaap. Wanneer deze dieren zijn blootgesteld aan stress, brengen ze juist meer tijd door in de Remslaap, die noodzakelijk is om van stress te herstellen.
Verstorende werking
Voor een goede nachtrust is het aan te raden om verzadigde vetten, koolhydraten en voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte voor het slapengaan te vermijden. Deze voeding brengt je bloedsuiker uit balans en heeft daardoor een verstorende werking op je nachtrust.
Er is een duidelijke relatie tussen het microbioom in onze darmen en de kwaliteit van onze slaap. Bij klachten in deze gebieden, kunnen we zelf, door te werken aan betere voedings- en slaapgewoontes, onze (darm)gezondheid positief beïnvloeden.