Spring naar content

Verband gevonden tussen chronische hoofdpijn en lage rugpijn

Verband gevonden tussen chronische hoofdpijn en lage rugpijn

11/11/2019

Lage rugpijnWetenschappers van de Universiteit van Warwick in het Verenigd Koninkrijk hebben een verband gevonden tussen chronische hoofdpijn en langdurende lage rugpijn. Onder chronische hoofpijn wordt zowel chronische migraine als chronische spanningshoofdpijn verstaan. De onderzoekers vergeleken veertien studies die, hoewel zeer verschillend in omvang en opzet, wezen op een sterke relatie tussen beide aandoeningen. Een relatie die sterker was naarmate de hoofdpijnklachten ernstiger waren.

Tekst: Lilian Peters

Gezondheidsbeperking

Chronische hoofdpijn en lage rugpijn behoren tot de belangrijkste gezondheidsbeperkingen waarmee mensen vaak vele jaren van hun leven worstelen. Beide aandoeningen staan in de top vijf van de meest invaliderende chronische ziekten. Meer dan 10% van de wereldbevolking heeft last van migraine en spanningshoofdpijn. 80% van de volwassenen krijgen minstens één keer in hun leven te maken met lage rugpijn. Volgens het Amerikaanse National Institute of Neurological Disorders and Stroke kan dit in ongeveer 20% van de gevallen ontaarden in een chronische aandoening.

Holistische aanpak

Mensen met lage rugpijn en chronische hoofdpijn bezoeken vaak verschillende specialisten voor de behandeling van hun klachten. Maar wanneer mensen last hebben van beide aandoeningen zouden ze wel eens beter af kunnen zijn bij een expert op het gebied van chronische pijnklachten, is de voorlopige conclusie van het rapport. Een holistische aanpak zou mogelijk ook het overmatig gebruik van pillen omlaag kunnen brengen volgens de onderzoekers.

Duidelijke samenhang

De veertien studies die voor het onderzoek gebruikt werden, waren van hoge kwaliteit. Tegelijkertijd waren ze heel heterogeen. De kleinste studie telde 88 deelnemers, de grootste ruim 400.000. De leeftijd van de deelnemers varieerde van 9 tot 102. De studies zijn gedaan in veel verschillende landen en er werden veel verschillende onderzoeksmethoden gebruikt. Desondanks stelden de Britse onderzoekers vast dat er een duidelijke samenhang is tussen het voorkomen van lage rugpijn en chronische hoofdpijn. In het mederendeel van de studies was de kans dat mensen last hadden van beide aandoeningen ongeveer twee keer zo hoog. Voor mensen met migraine was de kans zelfs hoger.

Verwerking van gevoelens

Een verklaring voor de combinatie van deze klachten kan volgens de onderzoekers gelegen zijn in de manier waarop de psychologische verwerking verloopt. Uit ander onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen met een gebrek aan emotioneel bewustzijn of moeilijkheden bij het verwerken van gevoelens een hogere kans hebben op het ervaren van lage rugpijn. Ook zijn er mogelijke biologische verklaringen voor het samen voorkomen van chronische hoofdpijn en hardnekkige lage rugpijn. Verder onderzoek in de toekomst is nodig om uit te vinden welke onderliggende mechanismen de combinatie van deze pijnklachten kunnen veroorzaken.

Bron: Vivekanantham, A., Edwin, C., Pincus, T. et al. 'The association between headache and low back pain: a systematic review'. J Headache Pain 20, 82 (2019).

Bron: rdcu.be

 

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.