Spring naar content

Van zorgstelsel naar gezondheidstelsel

Van zorgstelsel naar gezondheidstelsel

11/09/2023

Bewerkt voedsel in de supermarktRuim een miljoen Nederlanders hebben type 2 diabetes. 1,7 miljoen heeft een hart- of vaatziekte waarvan bijna 50.000 ziekenhuisopnames per jaar door een beroerte. 2,8 miljoen Nederlanders hebben een te hoge bloeddruk. Zelfs dementie komt deels door ongezonde gewoonten. Al deze ziekten zijn gerelateerd aan onze leefstijl.

Ben van Ommeren, systeembioloog en programmaleider Leefstijl als Medicijn bij TNO, zet op lifestyle4health.nl deze schrikbarende feiten op een rijtje.

Het huidige zorgsysteem wordt steeds meer uitgekleed, terwijl we slechts mondjesmaat aan de echte oorzaken werken. Alles in ons zorgstelsel is gericht om mensen te behandelen op het moment dat ziektes al zijn ingetreden. De voedingsindustrie speelt hierbij een belangrijke rol: 85% van het supermarktaanbod past niet in de “schijf van vijf” en 87% van de publiciteit over voeding gaat over ongezond voedsel.

'Wordt het niet eens tijd om te focussen op preventie, in plaats van zorgconsumptie?' stelt Van Ommeren.

Hij pleit voor een minister van gezondheid in plaats van zorg. Bovendien oppert hij dat alle ministeries meewerken aan een gezonde leefstijl, waarbij het stimuleren van gezondheid hoog op de economische agenda staat. Daarnaast zouden alle aspecten van leefstijl, voeding en gezondheid prominent in medische opleiding aan bod moeten komen.

 

Lees hier het gehele artikel op lifestyle4health.nl >

 

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.