Ultrabewerkt voedsel nadelig voor mentale gezondheid
Ultrabewerkt voedsel nadelig voor mentale gezondheid
11/10/2022In onze supermarkten vinden we een steeds groter aanbod van ultrabewerkte voedingsmiddelen. Het zijn producten als frisdranken, ontbijtgranen, chocolade, snoep, chips en fabrieksbrood, die bij velen dagelijks op het menu staan. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat het veel consumeren van dit soort voedingsmiddelen een nadelig effect op de mentale gezondheid kan hebben.
Milde depressie en angst
Onderzoekers van de Florida Atlantic University deden een representatieve steekproef onder meer dan 10.000 volwassen Amerikanen. Zij zetten het aantal dagen met milde depressies of sombere en angstige gevoelens bij de deelnemers af tegen de hoeveelheid ultrabewerkt voedsel die ze consumeren. Het doel daarbij was om uit te vinden of mensen die veel industrieel bewerkt voedsel tot zich nemen meer nadelige psychische gezondheidssymptomen hebben.
Industriële bewerking
Ultrabewerkt voedsel behoort tot de categorie voedingsmiddelen die allerlei industriële bewerkingen heeft ondergaan. Het resultaat is een product dat niets meer met natuurlijke voeding te maken heeft. Het proces begint met de ‘fractionering’, het uit elkaar halen, van hele levensmiddelen in stoffen die suikers, vetten, eiwitten en vezels omvatten. Vervolgens vindt er een vorm van chemische modificatie plaats en worden de stoffen samengevoegd. Tot slot komen er kleurstoffen, smaakstoffen en emulgatoren bij om het product heel smakelijk te maken. Het eindresultaat bevat veel toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zouten. Eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen zitten er nauwelijks meer in.
Non-voedingsmiddel
De volwassen die meededen aan het Amerikaanse onderzoek haalden gemiddeld 57% van hun totale energie-inname uit ultrabewerkte voedingsmiddelen. Het kwam voor de onderzoekers niet als een verrassing dat degenen die de grootste hoeveelheid bewerkt voedsel aten, ook aantoonbaar meer last hadden van depressieve gevoelens en angst. Degenen die minder industrieel voedsel tot zich namen voelden zich mentaal gezonder. 'Ultrabewerkt voedsel is een non-voedingsmiddel, dat iedere voedingswaarde mist. Desondanks is het het hoofdbestanddeel van het Amerikaanse dieet', aldus de onderzoekers. Ze concluderen dat de combinatie van biologisch actieve toevoegingen en een laag gehalte aan essentiële voedingsstoffen samen een ongunstig effect hebben op de geestelijke gezondheid.
Het onderzoek uit Florida staat niet op zichzelf. Ook andere onderzoeken hebben aangetoond dat een slecht dieet, met veel toegevoegde suikers en additieven, ongunstige effecten kan hebben op ons mentaal welbevinden.
Bron: www.cambridge.org