Spring naar content

Uitspraak zaak Reclame Code Commissie

Uitspraak zaak Reclame Code Commissie

05/03/2021

Rechtszaak Reclame Code Commissie

Deze week heeft de Reclame Code Commissie uitspraak gedaan in de zaak rondom een tekst op onze website.

De zaak draait om het vraagstuk of we mogen communiceren dat er vele wetenschappelijke onderzoeken zijn die werkzaamheid aantonen bij vele indicaties. De klager, die wordt ondersteund door de Vereniging tegen de Kwakzalverij, beweert dat er geen wetenschappelijke onderzoeken zouden zijn en heeft geëist dat we deze tekst van onze website verwijderen. Aangezien er wel degelijk positieve wetenschappelijke homeopathie studies zijn, heeft de Vereniging Homeopathie het afgelopen jaar gestreden voor haar gelijk.

Bezwaar

Na een eerste Voorzittersuitspraak vorig jaar, heeft de Vereniging Homeopathie bezwaar ingesteld bij de Reclame Code Commissie (“RCC”). In deze eerste uitspraak had de Voorzitter - onterecht - allerlei onjuiste en beperkende voorwaarden gesteld die publicaties en reclame over homeopathie onnodig aan banden zouden leggen. Die zijn nu allemaal van tafel, en dat is terecht.

Positief

De uitspraak is positief voor de homeopathie. De uitspraak bevestigt in heldere richtlijnen dat we reclame mogen maken voor homeopathie en homeopathische behandelwijzen en homeopathische middelen. Ook mogen we op de website mededelingen doen over de werkzaamheid van homeopathische producten en over de wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan bij diverse kwalen en aandoeningen. De RCC heeft daarbij aangegeven dat de teksten voldoende genuanceerd moeten zijn, zodat de consument goed geïnformeerd wordt. De RCC vond onze oorspronkelijke tekst op de website te absoluut. Daar zijn we het mee eens; we hadden enkele teksten op de website al aangepast.

Onderzoeken

De Vereniging Homeopathie blijft doorgaan met het publiceren van steeds weer nieuwe nationale en internationale onderzoeken over de werkzaamheid van homeopathie ten aanzien van diverse kwalen en aandoeningen. Waar passend voorzien van een toelichting bij het betreffende onderzoek.

 

We gaan de komende weken de uitspraak nog verder grondig bestuderen en bekijken of, en zo ja welke eventuele vervolgstappen we gaan ondernemen.

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.