Spring naar content

Terugblik 2020

Terugblik 2020

19/01/2021

2020 was in alle opzichten een heftig jaar. De Vereniging Homeopathie heeft echter allerminst stilgezeten. Lees hier het overzicht van de activiteiten van de vereniging in het afgelopen jaar.

Gezondheidsbeurs en Week van de Homeopathie

Vol enthousiasme begonnen we het jaar met de voorbereiding van onze deelname aan de Nationale Gezondheidsbeurs. Een beurs waar 45.000 bezoekers op zijn afgekomen. We hebben honderden gratis mini-consulten kunnen geven en er was veel interesse in de lezingen.

Vlak na de Gezondheidsbeurs kwam de eerste lockdown. Net als voor iedereen was het voor de Vereniging Homeopathie even flink schakelen en puzzelen. Activiteiten die gepland stonden zoals de Week van de Homeopathie konden na flink wat aanpassingen alsnog op afstand plaatsvinden.

Reclame Code Commissie

Vervolgens kwam de eerste klacht via de Reclame Code Commissie binnen: Er was geklaagd over het feit dat we beweren dat er vele wetenschappelijke onderzoeken zijn die aantonen dat homeopathie werkzaam is bij vele kwalen en aandoeningen. Een bewering die feitelijk juist is. Omdat het van groot belang is voor de Vereniging Homeopathie om deze zaak te winnen, hebben we er samen met onze advocaat alles aan gedaan om deze zaak te winnen. We willen immers ook in de toekomst kunnen blijven communiceren over de wetenschappelijke onderzoeken rondom homeopathie.

De klager is in eerste instantie door de Reclame Code Commissie in het gelijk gesteld. Wij zijn het met deze uitspraak natuurlijk niet eens en hebben daarom vervolgens bezwaar aangetekend. Er zijn namelijk vele positieve wetenschappelijke onderzoeken die voldoen aan alle gestelde eisen en we zijn van mening dat we dit dus gewoon zouden moeten kunnen vermelden op onze website.

Mede dankzij de verklaring van een professor hebben we de robuustheid van de onderzoeken nogmaals kunnen onderstrepen. Verder hebben we een marktonderzoek gedaan waaruit blijkt dat bezoekers van onze website heel goed begrijpen wat we schrijven over de studies.

De stukken zijn inmiddels aangeleverd bij de Reclame Code Commissie en de zittingsdatum is gepland in februari. We zijn momenteel het pleidooi aan het voorbereiden. We hopen op een positieve uitkomst.

Verder is er in 2020 een Reclame Code Commissie zaak aangespannen in verband met onze Facebook pagina. De reacties onder de artikelen zouden een te positief beeld schetsen van de homeopathie. Deze zaak heeft de Vereniging Homeopathie gewonnen.

Vernieuwing website

We hebben gedurende het jaar tevens de wetenschapspagina op onze website vernieuwd. Een deel van de studies naar de werking van homeopathie hebben wij op onze website samengevat en gepubliceerd. Het gaat grotendeels om “niveau I” en “niveau II”-studies die van het hoogste wetenschappelijke niveau zijn.

Ook zijn we overgestapt naar een ander websitesysteem, zodat de website weer aansluit op alle wensen en mogelijkheden van deze tijd.

Hortus Alkmaar

Daarnaast is mede dankzij onze hulp de botanische tuin Hortus Alkmaar gered van de bouwplannen van een projectontwikkelaar. De aankoopstukken zijn getekend bij de notaris. Hortus Alkmaar is nu officieel eigenaar van de grond. De prachtige tuinen zijn gered en blijven zo toegankelijk voor bezoekers.

Onderzoek naar Corona en lifestyle

Ook hebben we geïnvesteerd in een wetenschappelijk onderzoek naar Corona en verandering van lifestyle. Het onderzoek geeft inzicht of deze ongekende crisis ertoe geleid heeft dat mensen beter zijn gaan zorgen voor hun gezondheid. Hebben mensen hun leefstijl aangepast? Zijn mensen meer vitamines, supplementen, homeopathische of antroposofische middelen gaan gebruiken om hun immuunsysteem te versterken? Hebben zij met yoga en mindfulness een manier gevonden om beter met de stress in deze periode om te gaan? De uitkomsten worden in 2021 verwacht.

50% kortingsactie

Zowel leden als niet-leden van de Vereniging Homeopathie konden in 2020 een homeopaat bezoeken met 50% korting. Door het aanvragen van een kortingsbon was het mogelijk om een homeopaat in de buurt te bezoeken met korting. Bestaande patiënten, maar ook veel nieuwe patiënten hebben van deze actie gebruik gemaakt. Zo hebben we nog meer mensen kunnen enthousiasmeren voor de homeopathie. Vanwege het succes loopt deze actie voor nieuwe patiënten ook in 2021 door.

Al met al was 2020 een hectisch en emotioneel jaar waarin de Vereniging Homeopathie zich maximaal heeft ingezet voor een goede positie van homeopathie in Nederland. Dit alles met een mooi resultaat: we hebben weer veel geïnteresseerde mensen kunnen informeren over de mogelijkheden van homeopathie en we hebben weer veel nieuwe leden mogen verwelkomen.

Ook in 2021 blijven we onze uiterste best doen om homeopathie onderdeel te laten zijn van de Nederlandse gezondheidszorg.

Help je mee?

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie! >

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.