Spring naar content

Tandvleesontsteking kan immuunsysteem verstoren

Tandvleesontsteking kan immuunsysteem verstoren

21/10/2019

TandvleesontstekingSeptember 2019 stond er in de Volkskrant een groot artikel van Maarten Keulemans over de bacterie Porphyromonas gingivalis. Deze kan bij terugtrekkend tandvlees voor grote gezondheidsproblemen zorgen.

Tekst: Jan Hoes

Zwakke ouderen

Keulemans haalde twee hoogleraren aan: Bruno Loos en Jan Maarten van Dijl. Volgens hen kan de bacterie zich volop in het lichaam vermeerderen en verspreiden, bijvoorbeeld bij ouderen met een zwakker immuunsysteem.

Ouderdomsziekten

In dat geval kan de bacterie de bloedbaan in gaan en overal in het lichaam, ook in de hersenen, schade aanrichten in immuuuncellen, die eigenlijk dienen om weerstand tegen de bacterie te bieden. Een tandvleesontsteking zou zo kunnen leiden tot ouderdomsziekten die het hele lichaam betreffen, zoals Alzheimer, Parkinson, ouderdomssuiker, reuma en kanker in de stofwisselingsorganen, met name alvleesklierkanker. Onderzoekers hebben de bacterie aangetroffen in DNA van Alzheimerpatiënten, en in plaques in bloedaders.

Tandverzorging

Preventieve tips die werden gegeven: verzorg je gebit goed met poetsen, flossen en tandenstoken en ga regelmatig naar de tandarts en de mondhygiënist.

Balansverstoring

Als homeopathisch arts raakte dit artikel me, omdat hierin duidelijk werd vermeld hoe groot de rol is van het immuunsysteem. Een bacterie krijgt een kans vanwege een evenwichtsverstoring in de mondflora. Want normaal wordt deze ziekteverwekker in toom gehouden door andere nuttige bacteriën in de mond. En homeopathie is een geneeswijze die juist bij balansverstoringen de weerstand, het zelfgenezend vermogen van de mens, oftewel het immuunsysteem, probeert te versterken. Deze toevoeging, niet vermeld in het artikel in de Volkskant, wilde ik de lezers van deze website toch meegeven.

Bron: Volkskrant.nl

 Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.