Spring naar content

Stoppen met roken met ondersteuning van homeopathie

Stoppen met roken met ondersteuning van homeopathie

01/06/2021

Stoppen met roken

We weten allemaal dat roken slecht voor ons is, maar minder bekend is dat roken ons vermogen verstoort om te leren en te onthouden. Bovendien verhoogt roken het risico op dementie, zo blijkt uit nieuw onderzoek (1).

Door: Lilian Peters

Cognitieve achteruitgang

Onderzoekers van het Translational Genomics Research Institute in Californië volgden de gezondheid van meer dan 70.000 mensen over de hele wereld in de leeftijd van 18 tot 85 jaar. Hoewel de cognitieve achteruitgang zelfs bij de jongste rokers al kon worden aangetoond, is het volgens de onderzoekers nooit te laat om te stoppen.

Twee aandoeningen

Roken is de belangrijkste oorzaak van ziekte en dood die te voorkomen is. Stoppen met roken is dan ook zeer de moeite waard. Vrouwelijke rokers hebben een groter risico op achteruitgang van de hersenen, mannelijke rokers daarentegen hebben meer kans op hartaandoeningen. Hoewel het risico verschilt tussen de geslachten, zijn de twee aandoeningen met elkaar verbonden; hart- en vaatziekten hebben invloed op verbaal leren en geheugen, zoals blijkt uit gevallen van VCID (vasculaire bijdragen aan cognitieve achteruitgang en dementie).

Totaalbeeld

Wanneer je overweegt om te stoppen maar dat moeilijk vindt, kan homeopathie je daarbij ondersteunen. Een homeopaat kijkt naar altijd naar de mens als geheel. Ook brengt hij  het rookgedrag en eventuele ontwenningsverschijnselen heel precies in kaart. Op basis van deze input kan een homeopathisch middel gekozen worden, dat past bij jou als individu.

Verschillende homeopathische middelen

Wanneer een homeopaat het stopproces begeleidt, zijn er verschillende middelen die naar voren komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Nux vomica, dat past wanneer iemand zich geïrriteerd voelt en het roken hem helpt om tot rust te komen. Nux vomica wordt ook ingezet bij de ontgifting van het lichaam. Een ander middel is Tabacum, de homeopathisch gepotentieerde tabaksplant. Tabacum past meer bij neerslachtige mensen en heeft grote affiniteit met misselijkheid. Dan is er ook het middel Plantago major, waarbij de behoefte om te roken vermindert en er zelfs een afkeer voor sigaretten kan ontstaan.

Deze en ander middelen kunnen ingezet worden tijdens het stoppen met roken. Homeopathie blijft echter altijd een therapie op maat, waarbij een individueel gekozen middel het beste resultaat heeft.

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >

 

(1) Bron: Scientific Reports, 2021; 11; doi: 10.1038/s41598-021-88923-z).

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.