Spring naar content

Sterker na een burn-out, het kán

Sterker na een burn-out, het kán

21/11/2019

Sterker uit je burn-outWanneer je een burn-out hebt gehad, houd je daar een bepaalde kwetsbaarheid aan over. Dat is de algemeen heersende de opvatting, maar klopt die eigenlijk wel? Onderzoek heeft uitgewezen dat je na een burn-out volledig kunt herstellen. Je kunt er zelfs sterker uitkomen. Dit fenomeen, dat in de wetenschap Post Traumatische Groei (PTG) wordt genoemd, ontstaat wanneer je een moeilijke periode kunt aanwenden voor persoonlijke ontwikkeling.

Tekst: Lilian Peters

Post Traumatische Groei

Er is veel onderzoek gedaan naar PTG bij allerlei soorten trauma’s en ziektes. Een Nederlands onderzoeksteam deed als eerste onderzoek naar het effect van PTG bij mensen die een burn-out hebben gehad. De onderzoekers vergeleken mensen die na een burn-out volledig herstelden met mensen die restklachten overhielden. De verrassende conclusie was dat mensen die Post Traumatische Groei weten te realiseren niet met restklachten uit hun burn-out hoeven te komen.

Overbelast door werk

Het meemaken van een burn-out kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten. Een burn-out wordt gekenmerkt door extreme fysieke en emotionele uitputting en is meestal werkgerelateerd. Hoewel niet precies bekend is hoeveel mensen in Nederland aan een burn-out lijden, geven steeds meer mensen aan dat ze zich overbelast voelen door het werk. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vertonen één op de zes werkenden tekenen van een burn-out.

Ieder mens is anders

Een burn-out uit zich bij ieder mens op een andere manier. Hoewel uitputting de grootste gemene deler is, heeft de één last van slaapproblemen en hoofdpijn en de ander van hartkloppingen of erectiestoornissen. Ook huilbuien en paniekaanvallen kunnen voorkomen. Door de enorme vermoeidheid tijdens een burn-out lukt het meestal niet meer om je emoties te reguleren.

Homeopathie kan helpen

Homeopathie is bij uitstek geschikt voor de behandeling van een burn-out. Juist omdat de symptomen bij ieder mens verschillen kan een homeopaat zoeken naar een middel dat past bij de specifieke klachten van een individu. Zowel lichamelijke als psychische klachten zijn te gebruiken als ingang voor de zoektocht naar dit individueel passende middel.

Verschillende stadia

Homeopathie kan in verschillende stadia van een burn-out zeer waardevol zijn. Het ontstaan van burn-out is in de meeste gevallen een sluipend proces. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter! De homeopathische behandeling van vage klachten in het voorstadium kan een burn-out helpen voorkomen. Wanneer je midden in een burn-out zit, kan een goed homeopathisch middel het zelfgenezend vermogen activeren en zo de weg naar herstel vrijmaken. Ook het proces van Post Traumatische Groei kan heel goed met homeopathische middelen ondersteund worden.

 

Wil je weten wat homeopathie voor jou kan doen? Zoek dan een homeopaat bij jou in de buurt!

 

Burn-out  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.