Spring naar content

Smartphone gaat veiligheid voedsel controleren

Smartphone gaat veiligheid voedsel controleren

10/11/2016

Schadelijke stoffen in je voedsel meten, niet via een laboratorium, maar met behulp van je smartphone. Dat lijkt binnenkort werkelijkheid te worden als het aan het Nederlands instituut voor voedselveiligheid RIKILT ligt.

Het RIKILT, dat deel is van de Wageningen Universiteit & Research, heeft onlangs €3 miljoen Europese subsidie toegekend gekregen. Hiermee gaat het instituut samen met vijf andere landen onderzoek doen naar een verandering in de manier waarop voedsel gecontroleerd wordt.

Onpraktisch

De voedselveiligheid wordt op dit moment nog gecontroleerd door het  verzamelen van monsters, deze worden geadministreerd en vervolgens verzonden naar laboratoria. De monsters worden onderzocht op onder andere antibiotica, pesticiden, allergenen of natuurlijke toxines.

Afhankelijk van de hoeveelheid metingen die uitgevoerd worden, kan het een aantal dagen duren voordat de uitslag beschikbaar is. In de meeste gevallen blijkt uit het resultaat van de uitslag dat het voedsel als veilig kan worden beschouwd.

Voedselinspecteurs met smartphone

Het RIKILT verwacht dat een deel van deze metingen verplaatst kan worden en ter plekke kan worden uitgevoerd door voedselinspecteurs zelf. Hierdoor wordt tijd en geld bespaard en kunnen de mensen in de laboratoria zich vooral richten op monsters die verdacht lijken te zijn.

Consument meet zelf in de toekomst

Op termijn is het goed mogelijk dat de consument zelf metingen gaat doen op smartphones. Hierbij worden ze geholpen door slimme apps en draadloze support om in te staan voor de kwaliteit van deze metingen.

Zo ook is het RIKILT bezig met het ontwikkelen van een voedselscanner waarmee de herkomst, houdbaarheid en samenstelling van voedsel kan worden gemeten. Met dit soort ontwikkelingen die het instituut doet, wil het bijdragen aan vernieuwing van de voedselveiligheids-controles.

bron: voedingnu.nl

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.