Spring naar content

Sandelhoutolie bij eczeem

Sandelhoutolie bij eczeem

25/09/2018
Sandelhoutolie bij eczeemIndiase sandelhoutolie (Santalum album, Santalaceae) staat bekend als een etherische olie met ontstekingsremmende, antiseptische en adstringerende eigenschappen. Het is een milde olie die traditioneel wordt ingezet om eczeem bij kinderen en ook psoriasis te verzachten als deze aandoeningen acuut opvlammen.

Onderzoekers gebruikten sandelhoutolie vermengd met een 0.1% basis van haver (Avena sativa) bij 25 kinderen met atopische dermatitis (constitutioneel eczeem). De kinderen werden gedurende twee maanden dagelijks uitwendig behandeld met de olie. Na twee maanden was het eczeem bij alle kinderen (op een na) sterk verbeterd. Eczeemscores namen met gemiddeld 25 procent af. De score op algeheel welzijn nam met gemiddeld 67,8 procent toe. Er werden geen bijwerkingen gezien.

Tegelijkertijd onderzochten zij hoe de werking van sandelhout tot stand komt en ze slaagden erin dit proces op biochemisch niveau vast te leggen. Verschillende pro-inflammatoire boodschapperstoffen werden geremd door sandelhoutolie. Deze remming kwam op een andere manier tot stand dan die van gebruikelijke corticosteroïdcrèmes. Sandelhoutolie heeft daardoor niet de nadelige effecten van een dunner en kwetsbaar wordende huid bij langdurig gebruik.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.