Spring naar content

Run op ‘anti-corona-plant’ bij Hortus Alkmaar

Run op ‘anti-corona-plant’ bij Hortus Alkmaar

12/06/2020

Artemisia Annua (zomeralsem)Er is een run op het plantje Artemisia annua (zoete alsem of zomeralsem). Trekken kopers er thee van, in de hoop dat het hen beschermt tegen het coronavirus?

De Hortus Alkmaar, die als enige in Nederland het plantje verkoopt, is in slechts twee weken tijd door de halve voorraad heen.

Dat zou best eens kunnen komen door President Rajoelina van Madagaskar, die onlangs beweerde dat een drankje, gebrouwen van het plantje, bescherming zou bieden tegen het coronavirus Covid-19. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt.
Sindsdien is er uit binnen- en buitenland een run op de zaden van het plantje bij Hortus Alkmaar, het enige verkooppunt in Nederland.

De medewerkers van Hortus Alkmaar kunnen de vraag nauwelijks aan. Ze krijgen telefoontjes vanuit Portugal, Hongarije en België.

Artemisinine

In de Chinese geneeskunde wordt koortswerende thee getrokken van de gedroogde blaadjes van het eenjarige plantje. Een halve eeuw geleden ontdekten Chinese wetenschappers dat zomeralsem artemisinine bevat. Dat is nu net een stof die malaria geneest. Het plantje heeft  zich sindsdien in de westerse geneeskunde geworteld.

Onderzoek

Koortsachtig wordt in de hele wereld gezocht naar malariamiddelen die ook corona genezen. Wetenschappers van het Duitse Max Planck Instituut in Potsdam onderzoeken samen met het Amerikaanse bedrijf Artemilife of het plantje kan worden gebruikt als middel tegen Covid 19. Binnenkort moeten de resultaten bekend worden. Als Artemisia annua effectief blijkt, volgen er klinische studies op mensen.

Hortus Alkmaar

Het plantje is spontaan opgekomen in de Hortus Alkmaar, dat nog vier soorten van de familie Artemisia heeft. Hortus Alkmaar is de grootste medicinale kruidentuin van Nederland. Eén plantje van de Artemisia annua geeft heel veel zaad en daardoor kon de botanische tuin al een voorraadje aanleggen. Nu wordt gewerkt aan een eigen bedje.

 

Lees hier het hele artikel in de Alkmaarse Courant >

 

Lees hier het artikel op rtlnieuws.nl >

 

Lees hier het artikel op nhnieuws.nl >

 

Wil je het plantje in levende lijve aanschouwen?

Bezoek dan de Hortus Alkmaar

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.