Spring naar content

Professor Luc Montagnier (1932-2022) overleden

Professor Luc Montagnier (1932-2022) overleden

18/02/2022

Viroloog en nobelprijswinnaar Professor Luc MontagnierDe ontdekker van het aidsvirus, de Franse wetenschapper en gerenommeerd viroloog Professor Luc Montagnier, is vorige week op 89-jarige leeftijd overleden. Hij won met die ontdekking uit 1983 de Nobelprijs voor Geneeskunde in 2008.

Onderzoek met zeer kleine hoeveelheden immunologische indicatoren

Professor Luc Montagnier onderzocht hoe specifieke infecties in een vroeg stadium, via zeer kleine hoeveelheden immunologische indicatoren, konden worden opgespoord (2009). Hiervoor liet hij kolonies van een micro-organisme (Mycoplasma piri) door een filter gaan. Een filter dat alleen chemische verbindingen ter grootte van aminozuren doorlaat. Complexe informatie, zoals die door DNA of RNA wordt overgedragen, kan niet passeren. En toch, toen Montagnier dit filtraat in een nieuw petrischaaltje deed, waren er enkele weken later volgroeide kolonies van Mycoplasma piri!

Homeopathische verdunningen kunnen medisch gunstige effecten hebben

Dit fenomeen was onverklaarbaar in de zin dat er geen materie aanwezig is. En het ondersteunt het idee dat homeopathische verdunningen, boven het getal van Avogadro, biologische en dus ook medisch gunstige effecten kunnen hebben.

Theorie van het watergeheugen

Het Mycoplasma piri experiment ondersteunt ook wat de theorie van het watergeheugen werd genoemd (Jacques Benveniste, 1988). Nog steeds is er geen algemeen geaccepteerde verklaring voor deze verschijnselen, maar sommigen veronderstellen dat er een overdracht van biologische informatie plaatsvindt. De theorie van het watergeheugen is een belangrijk experiment en hieruit blijkt dat het niet langer mogelijk is te stellen dat homeopathische middelen niet kunnen werken omdat het alleen water is.

Hoge verdunningen van iets, zijn niet niets

In die tijd was Montagnier actief als onderzoeker en afhankelijk van financiële steun. Toch had hij de moed om zich uit te spreken over homeopathie. ‘Hoge verdunningen van iets zijn niet niets. Het zijn waterstructuren die de oorspronkelijke moleculen nabootsen.’ Met deze uitspraak zette hij de steun voor zijn wetenschappelijk werk op het spel.

De publicatie van Montagnier's resultaten werd met ongeloof ontvangen en aangevallen. Hem werd een gebrek aan precisie betreffende de gebruikte testmethoden verweten en ook dat het peer review proces van het tijdschrift, waarvan hij redacteur was, te kort was om geloofwaardig te zijn.

Het is opmerkelijk dat er een totale afwezigheid van replicatiestudies op Montagnier’s experimenten is. Dat is vreemd, aangezien het duidelijk is dat de conventionele geneeskunde niet kan beweren dat zij in staat zijn om alle patiënten te genezen. Het is niet verkeerd dat de bio-geneeskunde niet over alle nodige middelen beschikt om in alle gevallen te helpen, maar een beetje meer bescheidenheid zou op zijn plaats zijn, eervol en ook wetenschappelijk. Wij weten ook dat homeopathische onderzoeksvoorstellen als deugdelijk worden erkend. Desondanks worden deze geweigerd door wetenschappers omdat ze bang zijn hun reputatie te verliezen als ze met homeopathie in verband worden gebracht. Misschien had die andere grote Franse wetenschapper wel gelijk om het geheim van Pasteur mee te nemen in zijn graf (Coulter, 1994).

Nobelprijs

Montagnier is een gerenommeerde viroloog die in 2008 de Nobelprijs kreeg voor zijn rol in de ontdekking van het Hiv-virus. Jaren later heeft Montagnier onderzoek gedaan naar elektromagnetische eigenschappen van sterk verdunde en samengevoegde biologische stoffen.

In het verleden is het wel eens voorgekomen dat een toponderzoeker, die geen voorafgaande staat van dienst heeft op het gebied van de homeopathie, bij toeval een waarneming doet. Of een idee heeft dat leidt tot een wetenschappelijk resultaat ter ondersteuning van homeopathische behandelingen. De waarneming van een idee is een belangrijk moment, maar het openen van een nieuwe onderzoekslijn en een publicatie is wat het nuttig maakt. Het toont aan dat een wetenschapper nieuwsgierig en open-minded is.

De homeopathiewereld is Montagnier dankbaar voor zijn moed, omdat de wetenschap, al te menselijk, de neiging heeft in het defensief te schieten wanneer zij uitgedaagd wordt om uit haar comfortzone te komen.

 

Bron: The European Committee for Homeopathy

 

Referenties:

· Coulter HL. The divided legacy. A history of the schism in medical thought, volume I-IV. Berkeley: North Atlantic Books; 1994

· Davenas E, Beauvais F, Amara J et al. Human basophil degranulation triggered by very dilute antiserum against IgE. Nature. 1988;333:816-818.

· Enserink M. French Nobelist Escapes ‘Intellectual Terror’ to Pursue Radical Ideas in China. Science. 2010

· Montagnier L, Aissa J, Ferris S, Montagnier JL, Lavallée C. Electromagnetic Signals Are Produced by Aqueous Nanostructures Derived from Bacterial DNA Sequences. Interdiscip Sci Comput Life Sci. 2009; 81-90.

· Montagnier L, Aissa J, del Giudice E, Lavallee C, Tedeschi A, Vitiello G. DNA waves and water. Journal of Physics: Conference Series. 2011;306:012007.

· Montagnier L, Del Giudice E, Aïssa J et al. Transduction of DNA information through water and electromagnetic waves. Electromagn Biol Med. 2015;34:106-112.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.