Spring naar content

‘Proeven nieuwe geneesmiddelen kloppen vaak niet’

‘Proeven nieuwe geneesmiddelen kloppen vaak niet’

21/04/2016
Een groot deel van de klinische studies naar geneesmiddelen deugt niet. Volgens een hoogleraar wordt bij mogelijk de helft van de studies, waarmee farmaceutische fabrikanten registraties aanvragen, selectief gewinkeld in patiëntengegevens.

Dat stelt hoogleraar en voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) Bert Leufkens woensdag in NRC.

Het CBG beoordeelt nieuwe medicijnen namens de European Medicines Agency (EMA). "Als ik puur als wetenschapper naar studies kijk, nou, dan ben ik heel kritisch."

De klinische studies, waarbij een deel van de proefpersonen wel een nieuw middel gebruikt en een deel niet, worden nu gebruikt om de bijwerkingen en voordelen aan te tonen van een geneesmiddel. Bij medici zijn al langer twijfels over de methode van deze studies. Het is volgens Leufkens mogelijk dat een groot deel onwaar zou kunnen zijn. "Als we alle data langs de puristische meetlat leggen, dan zeg ik ook: klopt dat wel?"

Aanvullende studie

Het CBG vraagt fabrikanten regelmatig, wanneer er twijfels zijn, om onderzoeksgegevens opnieuw te analyseren of een aanvullende studie uit te voeren.

Leufkens pleit voor een betere kwaliteitsborging, nadat een middel is geregistreerd. De EMA en het CBG zijn momenteel bezig met het opstellen van registers waarin wordt vastgelegd in hoeverre welk geneesmiddel bij welke patiënt werkt. Bij veel geneesmiddelen, vooral bij zeldzame ziekten, is het nu lastig om te bepalen hoe het effect is.

 

Bron: www.nu.nl

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.