Spring naar content

Positieve effecten van yoga zichtbaar in de hersenen

Positieve effecten van yoga zichtbaar in de hersenen

12/02/2021

Positieve effecten van yoga

’s Ochtends je matje uitrollen en de dag beginnen met een aantal yoga-oefeningen is om meerdere redenen een goed idee. Je wordt er energieker en soepeler van, het vermindert stress en je wordt er ook fitter van. Als je bewust wilt werken aan een gezonde levensstijl kan het beoefenen van yoga daar een positieve bijdrage aan leveren.

Tekst: Lilian Peters

34 studies

Belgische onderzoekers hebben middels een review onderzocht in hoeverre de gunstige effecten van yoga in de hersenen zichtbaar waren. In de review werden de uitkomsten van 34 studies onder de loep genomen, studies waarin het effect van yoga in de hersenen onderzocht werd met behulp van neuroimaging.

Neuroimaging

Neuroimaging is een verzameling technieken waarmee je de neuro-anatomie van de hersenen in beeld kunt brengen. In de studies werden technieken gebruikt als MRI (magnetic resonance imaging), PET (positron emission tomography) of SPECT (single-photon emission computed tomography). Deze technieken kunnen niet alleen worden gebruikt om bepaalde ziektes zoals bijvoorbeeld Alzheimer, te diagnosticeren, maar ook voor psychologisch onderzoek.

Nieuwe hersenverbindingen

Uit de studies bleek dat er verschillende positieve effecten van yoga in de hersenen zichtbaar werden. Zo toonden de neuroimaging-technieken aan dat er door yoga nieuwe functionele verbindingen in de hersenen ontstonden, vooral in het deel van de hersenen dat actief is in rust. Ook stimuleert yogabeoefening de prefrontale cortex, waardoor uitvoerings- en aandachtsfuncties in dit gebied vooruitgingen. Verder nam de grijze massa in de insulaire cortex en de hippocampus toe.

Effect bij aandoeningen

De studies in de review waren vaak klein van opzet en werden op verschillende manieren uitgevoerd. Toch kwamen de onderzoekers tot de conclusie, dat met neuroimaging is aangetoond dat yoga een zichtbaar gunstig effect op de hersenen heeft. Het zou de moeite waard zijn, aldus de onderzoekers, om in de toekomst ook onderzoek te doen naar de effecten van yoga bij aandoeningen als ptss, depressie en angststoornissen.

Bron
Van Aalst, J. et al. What Has Neuroimaging Taught Us on the Neurobiology of Yoga? A Review. Front. Integr. Neurosci., 08 July 2020.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.