Pijn bij baby’s soms invloed op ontwikkeling
Pijn bij baby’s soms invloed op ontwikkeling
25/09/2020Pasgeboren baby’s krijgen al vroeg in hun prille leven te maken met pijnlijke ingrepen, zoals bijvoorbeeld de hielprik of het afnemen van bloed. Maar wanneer er complicaties zijn tijdens de bevalling, en pasgeborenen in de couveuse of op de afdeling neonatologie terechtkomen kan het aantal pijnlijke behandelingen snel oplopen. In Nederland gaat het om zo’n twaalfduizend baby’s per jaar die te vroeg geboren worden. Een prematuur die intensieve zorg in het ziekenhuis nodig heeft, ondergaat gemiddeld zo’n veertien pijnlijke ingrepen per dag. En dat terwijl de moeder meestal niet in de buurt is om het kindje te troosten.
Tekst: Lilian Peters
Kwetsbaar zenuwstel
We weten inmiddels uit onderzoek dat baby’s erg gevoelig zijn voor deze pijnervaringen. Hun zenuwstelsel is kwetsbaar en in ontwikkeling. Volgens informatie op de website van het Instituut voor toegepaste Neurowetenschappen (ITON) kunnen met name herhaaldelijke pijnprikkels een structurele en functionele reorganisatie van het zenuwstelsel veroorzaken. Zo kan pijn gedurende de eerste levensmaanden grote invloed hebben op de gevoeligheid voor pijn op latere leeftijd.
Onder- en overgevoeligheid
Die toegenomen gevoeligheid kan bijvoorbeeld tot uiting komen in ondergevoeligheid voor acute pijn bij baby’s. Daarnaast blijkt er in de puberteit juist een hogere pijngevoeligheid te zijn bij ex-prematuren in vergelijking met pubers die na een voldragen zwangerschap geboren zijn. Het is nog onduidelijk of deze vroege pijn ook een relatie heeft met het ontstaan van chronische pijnklachten op latere leeftijd. Daar is op dit moment nog weinig onderzoek naar gedaan.
Pijn in de homeopathie
In de homeopathische praktijk komen regelmatig mensen met pijnklachten. Pijn wordt door iedereen anders ervaren en is dan ook een subjectieve ervaring. In de homeopathie wordt bij de behandeling van pijnklachten altijd gekeken naar hoe de pijn zich uit bij deze specifieke patiënt. Wat voelt iemand precies? Is de pijn bijvoorbeeld heftig, zeurend, kloppend of stekend? Wanneer heeft iemand pijn en wat maakt dat het beter gaat? Ook wordt gekeken naar de oorzaak, wanneer zijn de pijnklachten ontstaan? Al deze gegevens leiden tot de keuze van een homeopathisch middel dat afgestemd is op de individuele persoon.
Kwaliteit van leven
Pijn is niet altijd oplosbaar, maar soms kunnen pijnklachten wel verminderen. Ook kan homeopathie op een andere manier ondersteuning bieden aan mensen die langdurig last hebben van pijn. Doordat iemand beter leert omgaan met de pijn, kan de kwaliteit van leven aanzienlijk toenemen.
https://stichtingiton.nl/invloed-van-vroege-pijnervaringen-op-pijn-later-in-het-leven/