Spring naar content

Pas op voor een zonnesteek

Pas op voor een zonnesteek

11/07/2023

zonnesteek-homeopathieDe zomer is traditiegetrouw een periode van drie- en vierdaagse. Lopend, op de fiets, in het water en met als koningin van al deze evenementen natuurlijk de Nijmeegse Vierdaagse.

En hoe fijn is het als het in zo’n week droog weer is. Dat is goed voor de prestatie en ook voor de stemming. De afgelopen jaren kennen we echter zulke hete zomers. Voorheen was het probleem: hoe zorg ik dat mijn sokken droog blijven. Nu is er vaker de vraag: hoe vroeg gaan we starten om de ergste hitte te vermijden.

Om hete dagen veilig te doorstaan zijn er de bekende adviezen: drink regelmatig en voldoende, bedek je hoofd, vermijd de uren rond de middag. En smeer je goed in met zonnebrand. Mocht je ondanks deze maatregelen toch geveld worden door de hitte, dan biedt homeopathie ondersteuning om je snel weer beter te voelen. Zoals altijd hangt het dan af van de klachten die je hebt, welk middel je het beste kunt gebruiken.

Tijdens mijn opleiding tot dierhomeopaat brachten we een hele dag door in het weiland. Daar observeerden we het gedrag van paarden. Erg interessant en leuk om te doen maar op een warme dag en onbeschut in het open veld ging het veel te snel met de zon. Toen ik aan het einde van de dag naar huis reed had ik barstende hoofdpijn. Onderweg moest ik tanken en toen ik naast de auto stond had ik even geen flauw idee meer waar ik was of wat ik had gedaan. In deze situatie had het homeopathisch middel glonoinum van pas kunnen komen. Zowel de hevige hoofdpijn als het verdwaasde gevoel van de weg kwijt zijn kwamen overeen. Ik had het helaas niet bij me maar gefascineerd als ik toen al was door de homeopathie heb ik thuis uitgeplozen wat me had kunnen helpen.

Belladonna is een bekend homeopathisch middel. Het wordt nogal eens geadviseerd bij hoge koorts, vooral bij jonge kinderen. Ook het verhitte beeld na een zonnesteek past hierbij. Wat opvalt is dat het hoofd gloeit maar het lichaam, en dan vooral armen en benen, voelen koud aan. Daarnaast is er een knallende hoofdpijn.

Als je je vooral heel slap en moe voelt na te veel zon, dan kan gelsemium passen. Je benen en armen voelen loodzwaar en je kunt je ogen amper openhouden. Je voelt je een beetje bibberig en draaierig. De huid voelt warm en droog aan en wat opvalt is dat je regelmatig moet plassen.

Ook bij carbo vegetabilis staan zwakte en een slap gevoel op de voorgrond na te lang in de volle zon. Mensen kunnen zelfs flauwvallen. Er past misselijkheid bij maar ook een koud gevoel en klam zweet. De hitte kan ook op de ingewanden slaan en bij dit middel zie je nogal eens diarree na zonnebrand.

Homeopathie neemt maar weinig plek in en je kunt het vast wel kwijt in je rugzak, naast je flesje water en zonnebrand. Geniet van een sportieve zomer.

 

Monique du Pau, klassiek homeopaat voor mens en dier

 

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Raadpleeg een homeopaat om een passend homeopathisch middel te vinden.

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.