Spring naar content

Optimisme loont

Optimisme loont

19/08/2022

Optimisme loontEen positieve kijk op het leven verhoogt je kansen om ouder te worden dan 90 jaar met 10 procent, zeggen onderzoekers van Harvard T H Chan School of Public Health. Over het algemeen hebben de meest optimistische mensen een 5,4 procent langere levensduur dan pessimisten.

De onderzoekers beoordeelden de impact van optimisme op de levensduur aan de hand van gegevens van bijna 160.000 deelnemers die deelnamen aan het Women’s Health Initiative; degenen met de meest optimistische blik werden vergeleken met de meest pessimistische.

Optimisme lijkt een directe invloed te hebben op de levensduur, zelfs nadat gezonde leefstijlfactoren, zoals regelmatige lichaamsbeweging en goed eten, zijn uitgesloten.

De meeste deelnemers waren zwart of uit andere etnische groepen en de resultaten zijn vooral significant, omdat deze gemeenschappen meestal een kortere levensduur hebben dan meer welvarende blanke bevolkingsgroepen, aldus onderzoeker Hayami Koga. “Ons onderzoek suggereert dat de voordelen van optimisme in verschillende groepen kunnen gelden”.

In eerder onderzoek ontdekte het Harvard-team dat optimisme de kansen op een ‘uitzonderlijke levensduur’, gedefinieerd als leven na de leeftijd van 85 jaar, verhoogde in blanke populaties.

 

Bronnen:

Medischdossier.org

Journal of the American Geriatrics Society, 2022; do: 10.1111/jgs.17897

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.