Ons immuunsysteem gezond houden: voeding en hygiëne
Ons immuunsysteem gezond houden: voeding en hygiëne
15/09/2021Ons immuunsysteem is een verdediging tegen een bedreigende buitenwereld van bacteriën, virussen en schimmels, maar ook van bijvoorbeeld graspollen. Het gaat erom wie de sterkste is: jijzelf, of dat wat er op je afkomt. In dit artikel staan we stil bij de rol van gezonde voeding en hygiëne in het gezond houden van ons immuunsysteem.
Tekst: Jan Hoes, arts voor homeopathie
Overheid
Voor de uitkomst van de krachtmeting tussen de bedreigende buitenwereld en ons immuunsysteem, is niet alleen de mens zelf verantwoordelijk, maar ook de overheid als bevoegd regelaar binnen onze maatschappij. Er zijn namelijk externe factoren van invloed op de kwaliteit van leven en kwetsbaarheid van de mens, zoals milieuvervuiling, slechte behuizing of sociale omstandigheden, stress en armoede. Ook mag de overheid primair zorg dragen voor kwalitatief goede landbouwgrond, voor de groei van goed voedsel. Tevens kan het gebruik van ongezond voedsel zo veel mogelijk ontmoedigd worden door afspraken met de voedings- en winkelbranche te maken.
De menselijke afweer
De niet-fysieke, psychische weerbaarheid wordt vooral bepaald door een gezonde mentale levenshouding. En ons immuunsysteem, die onze fysieke weerbaarheid vormgeeft, kunnen we in goede conditie houden door zorg te dragen voor goede hygiëne, gezond en gevarieerd eten, door op tijd water te drinken, voldoende te bewegen en de nodige nachtrust te nemen. Ook stress vermijden en homeopathie kunnen het immuunsysteem helpen op peil te houden. Vaccinaties hebben tot doel het immuunsysteem antistoffen aan te laten maken.
Eten en drinken
Door gezond en gevarieerd te eten en een verstandig drinkpatroon kunnen we stofwisseling en darmflora en daarmee ons immuunsysteem versterken. Ook probiotica kunnen daarbij helpen. Het is verstandig overgewicht te voorkomen door suiker- en vetrijk eten te minimaliseren. Gezonde en liefst verse voedingsproducten bevatten in verhouding minder koolhydraten en verzadigde vetten, maar wel eiwitten en ook vezels om de darmflora gezond te houden. Drink regelmatig water, bijvoorbeeld met wat citroen erbij, dat verzuring en ontstekingen kan tegengaan. Ook antioxiderende groene thee is prima. Matig alcoholgebruik en het vermijden van roken is tevens een gezonde aanpak.
Vitamines, mineralen en supplementen
In adequate voeding zitten voldoende vitamines A, C en D bijvoorbeeld, en mineralen of elementen als koper, zink en seleen om ons immuunsysteem goed gezond te houden. Vitamine A en C en seleen beschermen als antioxidanten lichaamscellen tegen onheil door schadelijke stoffen en stress. Vitamine D, ook aangemaakt door zonlicht, versterkt mede onze afweer. Zink en koper bevorderen de aanmaak van enzymen voor weefselvernieuwing. Omega-3-vetzuren versterken de functie van afweercellen, die ziekteverwekkers onschadelijk maken. Bij een doorsnee westers eetpatroon is het zinvol deze stoffen als supplementen toe te voegen.
Hygiëne
Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, wees al op het belang van voldoende ventilatie en regelmatig baden. Af en toe een koude douche prikkelt het immuunsysteem positief. Ook dagelijks het gebit poetsen is verstandig. En bij iedere uitbraak van een besmettelijke ziekte om je heen is het goed de inmiddels aangeleerde corona-regels toe te passen.
Homeopathie
Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze die bij uitstek geschikt is om je weerstand te versterken.
Benieuwd wat homeopathie voor jouw weerstand kan betekenen?
Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >