Ons immuunsysteem gezond houden: vijf tips
Ons immuunsysteem gezond houden: vijf tips
02/10/2021Ons immuunsysteem is een verdediging tegen een bedreigende buitenwereld. Met gezonde voeding en hygiëne houd je je immuunsysteem gezond. Maar er zijn nog meer aandachtspunten om het immuunsysteem op peil te houden. Vijf tips!
Tekst: Jan Hoes
Tip 1: Zorg voor voldoende slaap
Tijdens de slaap wordt het aantal immuuncellen op peil gehouden. Bovendien zorgt het immuunsysteem ervoor dat afvalstoffen, die bijvoorbeeld overdag door stress zijn ontstaan, afgevoerd worden naar het lymfesysteem en dat binnengedrongen ziekteverwekkers weggewerkt worden. Slaap beschermt dus tegen ziekte.
Het is aan te raden om zo veel mogelijk op een vaste tijd en ontspannen naar bed te gaan en minimaal zeven uur te slapen. Je slaapt gemakkelijker na een warm bad en in een donkere slaapkamer. Kunstlicht en blauw licht van apparaten in de slaapkamer hebben invloed op de biologische klok en kunnen het slaapproces verstoren. Koffie drinken vóór het slapen kan ook voor menigeen door de opwekkende cafeïne belemmerend werken.
Tip 2: Vermijd stress
Stress beïnvloedt de darmflora en het immuunsysteem nadelig waardoor via aanmaak van ontstekingsfactoren chronische ziektes kunnen ontstaan. Ik beschouw stress als een onbalans tussen wat er aan bedreigende of schadelijke prikkels op je afkomen en wat je afweer- of immuunsysteem daar tegenover kan stellen.
Een logische aanpak hierbij kan natuurlijk zijn dat je er zelf voor zorgt dat je niet te veel schadelijke fysieke en psychische prikkels op je af laat komen. Probeer ook vervreemding van je omgeving te voorkomen en kies voor een levensinvulling die borg staat voor een zinvol leven. Stop zo mogelijk met ziekmakende relaties of werk.
In mijn ogen ligt er ook een taak voor de overheid in het voorkomen van stress veroorzakende zaken als geluidsoverlast, straling en milieuvervuiling – en in het zorgen voor goed onderwijs, woningen voor iedereen, rechtvaardige loonpolitiek en armoedebestrijding.
Tip 3: Houd jezelf geestelijk gezond
Gestagneerde levensenergie door pijn of angst geeft overal in het lichaam schade, ook in het immuunsysteem. De Japanse professor Emoto toonde aan dat negatieve gedachten of gevoelens als eenzaamheid of boosheid watermoleculen in het lichaam doen vervormen, waardoor ziekte kan ontstaan. Professor Pierre Capel stelt dat negatieve gevoelens stoffen laten ontstaan die ook het immuunsysteem nadelig beïnvloeden. Het tegenovergestelde geldt volgens hen ook: watermoleculen krijgen een betere structuur door positieve gedachten. Meditatie en ook lachen geven een goed-gevoelrespons door de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine, wat het immuunsysteem weer stimuleert.
Tip 4: Beweeg voldoende
Bewegen heeft ook een positief effect op het immuunsysteem, omdat daarbij meer afweercellen in het lichaam gaan circuleren die ontstekingen afremmen. Bewegen ruimt schadelijke stoffen in het bloed op die anders ontstekingen zouden geven. Ook kan er door bewegen het hormoon serotonine aangemaakt worden, wat ontspant en een depressief gevoel kan wegnemen.
Tip 5: Gebruik homeopathie
In de homeopathie gaan we ervan uit dat op maat uitgezochte homeopathische middelen het zelfherstellend vermogen van de mens prikkelen, waarbij het immuunsysteem een grote rol speelt.
> Vind een homeopaat bij jou in de buurt
> Word lid van de Vereniging Homeopathie
Bronnen:
Matthew Walker, Slaap, 2018.
Pierre Capel, Het emotionele DNA, 2017.