Spring naar content

Onderzoek toont aan: Mindfulness helpt tegen angst en depressie

Onderzoek toont aan: Mindfulness helpt tegen angst en depressie

14/07/2023

Mindfulness helpt tegen angst en depressieOver het nut van mindfulness, ook wel ‘in het nu leven’ genoemd, waren wetenschappers lang sceptisch. Nu is er toch een grote overzichtsstudie die stelt dat het (een beetje) werkt: mensen die een cursus mindfulness doen hebben tot minimaal een half jaar daarna minder last van angst en depressie.

Onderzoekers van de University of Cambridge vergeleken dertien van de betere studies uit acht landen waarbij deelnemers een groepscursus mindfulness volgden onder leiding van een docent. En zo’n cursus bleek dus zeker niet nutteloos. De onderzoekers stellen zelfs dat er op scholen en kantoren misschien mindfulnessprogramma’s moeten komen om psychische problemen te voorkomen.

Leven in het huidige moment

Mindfulness wordt gedefinieerd als “het bewustzijn dat ontstaat door bedoeld en zonder oordeel aandacht te hebben voor het huidige moment en voor de ervaring die zich van moment tot moment ontvouwt”.

De cursussen op dit gebied combineren vaak elementen van meditatie, lichaamsbewustzijn en moderne psychologie en zijn bedoeld om stress te verminderen en de psychische veerkracht te verbeteren. Meestal vinden de cursussen plaats in kleine groepen onder leiding van een leraar of trainer die aanmoedigt om te delen en te reflecteren.

Op cursus

Tot nu toe konden wetenschappers het effect van dergelijke cursussen maar niet echt bewijzen, iets wat de Cambridge-onderzoekers nu wel is gelukt. Ze konden bevestigen dat mindfulness werkt tegen angsten en depressies. Daarvoor analyseerden ze data van bijna 2400 volwassenen, die eerder hadden deelgenomen aan onderzoeken naar het effect van mindfulnesstrainingen. Daarbij duurden de cursussen minimaal acht weken met wekelijkse sessies van 1 tot 2,5 uur.

De effecten van mindfulness zijn nog altijd niet hemelbestormend, maar ze zijn er wel: er bleek een kleine tot gematigde afname van angst- en depressiesymptomen bij mensen die een cursus volgden: 13 procent meer deelnemers ervoeren voordelen vergeleken met degenen die geen mindfulnesstraining deden. Daarbij is rekening gehouden met aanwezige psychische klachten, leeftijd, geslacht, onderwijsniveau en aanleg voor mindfulness.

 

Lees hier het gehele artikel >

 

Bronnen:

scientias.nl

"Systematic review and individual participant data meta-analysis of randomized controlled trials assessing mindfulness-based programs for mental health promotion" - Nature Mental Health

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.