Spring naar content

Onderzoek met bacteriofagen in Nederland: teken de petitie!

Onderzoek met bacteriofagen in Nederland: teken de petitie!

10/11/2017

Bacteriofagen zijn een serieus alternatief voor antibiotica. Belangrijk, gezien de antibioticaresistentie 'alarmerende proporties' heeft bereikt volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie. In Nederland zijn we nog niet zo ver met bacteriofagen.

Wat zijn bacteriofagen?

Een bacteriofaag is een virus dat bacillen kapotmaakt en zich niets aantrekt van de resistentie van een bacil. Het organisme laat de zieke bacil exploderen. Door zijn DNA te injecteren in de bacil blaast de faag deze als het ware op. Fagen zijn in natuurlijke balans met de bacteriën die in ons lichaam leven. Ze zijn overal te vinden en op maat te kweken. Bij elke bacterie is een faag te vinden die de bacterie kan laten exploderen.

Onderzoek met fagentherapie toestaan in Nederland

In de uitzending van Dokters van Morgen laat Radar zien dat een behandeling met bacteriofagen in Georgië heel normaal is. Veel patiënten worden daar nu – met succes – met bacteriofagen behandeld. Om de fagentherapie ook in Nederland mogelijk te maken, is de stichting 'TROIKA Foundation' een petitie gestart. TROIKA Foundation maakt zich hard om antibioticaresistentie tegen te gaan.

Teken de petitie!

Het doel van de petitie? Het nieuwe kabinet oproepen onderzoek met fagentherapie toe te staan: 'Wij verzoeken het Ministerie van Volksgezondheid om, onder goed gedocumenteerde voorwaarden, onderzoek met bacteriofagen, ter behandeling van patiënten voor wie antibiotica geen oplossing meer bieden, toe te staan.'

 

Bekijk het dossier Bacteriofagen

Uitzending Radar

De uitzending van Dokters van Morgen heeft veel losgemaakt. Waarom zijn we in Nederland nog niet zo ver met de bacteriofagen? Antoinette Hertsenberg praat in een uitzending van Radar met Ard Struijs, internist bij het Erasmus MC. Hij vertelt over de mogelijkheden van fagentherapie bij mensen en dat er in Nederland meer onderzoek moet komen naar deze behandelmethode.

Bekijk de uitzending

 

Bron: zorgnu.avrotros.nl / Radar

 

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.