Onderzoek: bonen verlagen cholesterolspiegel
Onderzoek: bonen verlagen cholesterolspiegel
03/12/2021Een hoog cholesterolgehalte wordt vaak in één adem genoemd met hart- en vaatziekten. Over de regulerende werking van voeding wordt steeds meer bekend. Uit een recente studie blijkt dat het dagelijks eten van een kleine hoeveelheid bonen een gunstig effect heeft op een te hoog cholesterolgehalte.
Tekst: Peter Goosensen
Cholesterol is een vetachtige substantie die wordt aangemaakt in de lever. Daarnaast neemt ons lichaam cholesterol op vanuit onze voeding. Via het bloed vindt cholesterol z’n weg naar de lichaamscellen. Het is een stof die noodzakelijk is voor de aanmaak van celwanden en hormonen. Bovendien is cholesterol één van de bestanddelen van gal, nodig voor de vertering van vetten.
Soorten cholesterol
In het lichaam maken we onderscheid tussen LDL-cholesterol en HDL-cholesterol. Een te hoog gehalte aan LDL-cholesterol wordt gezien als oorzaak van vernauwing van slagaders door vetophoping op de vaatwanden. Van HDL-cholesterol is bekend dat het bijdraagt aan de afvoer van overtollig cholesterol naar de lever, de plek waar het wordt afgebroken.
Triglyceriden
Behalve cholesterol bevinden zich nog meer vetten in het bloed, zoals triglyceriden. Deze worden door het lichaam gebruikt als energiebron. Het gehalte aan triglyceriden kan in positieve zin worden beïnvloed door een gezond voedingspatroon.
Hypercholesterolemie
Cholesterolwaarden worden bepaald aan de hand van bloedonderzoek. Voor een betrouwbare en stabiele weergave kan het verstandig zijn meerdere metingen te doen. Bij een hoog cholesterolgehalte, ook wel hypercholesterolemie genoemd, kan een inschatting gemaakt worden van het risico op een cardiovasculaire aandoening. Hierbij is het belangrijk de algehele gezondheidstoestand mee te wegen. In het rijtje van oorzakelijke factoren staan ongezonde voeding en leefgewoonten, roken, een hoge bloeddruk, overgewicht en stress. Bovendien kan hypercholesterolemie erfelijk bepaald zijn.
Bonen uit blik
Verse en gevarieerde voeding in combinatie met een gezonde leefstijl en het vermijden van overmatige stress verkleint de kans op klachten. Vooral met voeding is winst te behalen. Een voorbeeld hiervan is een recente studie uit de Verenigde Staten die aantoont dat het dagelijks eten van een kleine hoeveelheid bonen uit blik de LDL-cholesterolwaarden bij volwassenen met hypercholesterolemie verlaagt.
Meer informatie over het onderzoek >
Meer lezen over cholesterol:
Hoog cholesterol? Neem een avocado >
Bestel het boek 'Feiten en fabels over cholesterol' >