Spring naar content

Yoga beste remedie voor chronische lage rugpijn

Yoga beste remedie voor chronische lage rugpijn

11/03/2020

YogaOnderzoekers van de Atlanta University in Florida hebben 32 studies bekeken, waarin het effect van drie oosterse beweegvormen op lage rugpijn werd onderzocht: yoga, tai chi en qi gong. Hoewel yoga de beste therapie bleek te zijn voor mensen met chronische lage rugpijn, bleek ook tai chi goed te helpen, met name bij acute klachten.

Tekst: Lilian Peters

Mind-body interventies

Alle drie beweegvormen behoren tot de zogeheten ‘mind-body interventies’. Deze zorgen niet alleen voor geestelijke ontspanning en vermindering van stress, op lichamelijk niveau kunnen ze bovendien de genexpressie beïnvloeden en zo het aantal ontstekingsstofjes ofwel cytokines in het bloed verlagen.

Minder pijn

Zowel yoga als tai chi en qi gong kunnen een weldadig effect hebben op lage rugpijn, wees het vergelijkende onderzoek uit. Ze helpen om de pijn te verminderen, de beweeglijkheid te herstellen en verminderen ook de beperkingen die mensen met lage rugpijn ervaren. Ook de psychische problemen als gevolg van lage rugpijn, zoals depressie, verbeterden.

Positieve effecten bij yoga en tai chi

Hoewel de positieve effecten van yoga erbovenuit sprongen, bleek tai chi, waarbij zachte (rek-)oefeningen uitgevoerd worden, juist weer beter te werken bij acute klachten. Overigens bleek dit effect vooral bij mannen in de twintig.

Meer onderzoek nodig voor qi gong

Slechts drie studies gingen over qi gong, een beweegvorm waarbij langzame en vloeiende bewegingen gemaakt worden. Ook qi gong bleek een positief effect op lage rugpijn te hebben, maar meer studies zijn nodig om dit met zekerheid te kunnen vaststellen.

Alternatief voor pijnmedicatie

Al met al kunnen alle drie ‘mind-body interventies’ een serieus alternatief zijn voor pijnmedicatie en operaties, op dit moment de standaardinterventie in de reguliere geneeskunde bij chronische lage rugpijn, aldus hoofdonderzoeker Juyoung Parks.

Homeopathie

Ook een homeopathische behandeling van lage rugpijn is te overwegen. Homeopathie behandelt niet alleen de pijn, maar gaat ook op zoek naar de onderliggende oorzaak. Daarnaast kijkt een homeopaat altijd naar het individuele reactiepatroon van een persoon.

 

Wil je weten wat homeopathie voor jouw klachten kan betekenen?

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt

 

Lage rugpijn   Qi gong   Rugpijn   Tai chi   Yoga  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.