Spring naar content

Nieuwe studie laat zien dat partners verbonden zijn in ziekte en gezondheid

Nieuwe studie laat zien dat partners verbonden zijn in ziekte en gezondheid

15/11/2021

Gezond stel

Onderzoekers van de Japanse Tohoku Universiteit onderzochten 5.391 paren uit Japan en 28.265 koppels uit Nederland om te zien in hoeverre partners op elkaar lijken waar het gaat om gezondheid en ziekte. Voor het onderzoek maakten zij gebruikt van de gegevens van het Tohoku Medical Megabank Project en de Lifelines Biobank in Nederland.

Tekst: Lilian Peters

Verweven

Uit het onderzoek blijkt dat de gezondheid van partners verrassend met elkaar verweven is. De onderzoekers ontdekten dat echtgenoten een hoge mate van overeenkomst hebben, niet alleen in leefstijl, maar ook in lichaamsvorm, bloeddruk en zelfs in het hebben van sommige ziekten.

Soort zoekt soort

Als het op het huwelijk aankomt, is de uitdrukking ‘soort zoekt soort’ relatief waar. Eerdere studies hebben aangetoond dat we ons aangetrokken voelen tot mensen van dezelfde sociale klasse, opleidingsniveau, ras en gewicht. De wetenschappelijke naam hiervoor is assertief paren, en het betekent dat echtgenoten vaak genetisch vergelijkbaar zijn. Dit gegeven stelt de onderzoekers in staat omgevingsfactoren in meer detail te onderzoeken. 

Overeenkomstige kenmerken

Uit het onderzoek blijkt dat koppels uit beide landen er gelijkaardige levensgewoonten op na hielden. Ook deelden ze kenmerken zoals roken, drinken, gewicht, buikomtrek en Body Mass Index. Toen de onderzoekers verder in de gegevens doken, stelden ze vast dat de paren overeenkomstige bloeddruk-, cholesterol- en triglycerideniveaus hadden. Bovendien werden aandoeningen als hypertensie, diabetes en het metabool syndroom vaak bij beide partners gevonden.

Gezonde leefstijl

Veel van de correlaties werden gevonden tussen paren met een lage genetische overeenkomst en een hoge overeenkomst in leefstijl, wat wijst op het belang van gezonde keuzes. De onderzoekers moedigen paren met klachten aan om samen begeleiding in de gezondheidszorg te zoeken. En om elkaar met een gezonde dosis competitie te stimuleren om de gezondheid te verbeteren, vooral tegen ziekten die door leefstijl en omgeving worden bepaald.

> Word lid van de Vereniging Homeopathie

Bron:

> Spouses really are together in sickness and in health suggests new study

 

Leefstijl  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.