Spring naar content

Nieuw WHO-rapport over traditionele en complementaire geneeswijzen

Nieuw WHO-rapport over traditionele en complementaire geneeswijzen

21/06/2019

WHO rapport traditionele en complementaire geneeswijzenOp 21 mei jl. werd – in aanwezigheid van EUROCAM – het wereldgezondheidsrapport ‘WHO Global Report on Traditional and Complementary Medicine 2019’ gepresenteerd in het hoofdkantoor van de World Health Organization (WHO) in Geneve.

Het verslag is het meest uitgebreide rapport over de traditionele & complementaire geneeskunde (T&CM), waaraan 179 van de 194 lidstaten officieel informatie hebben bijgedragen. Het is up-to-date en geeft een overzicht van alle verschillende vormen van traditionele geneeswijzen en hun betekenis voor de gezondheidszorg.

Het rapport is opgebouwd uit vijf delen: een nationaal kader voor T&CM; productregulering; praktijkbeoefening; de uitdagingen waarmee landen worden geconfronteerd; en ten slotte, het landprofiel. Hieruit blijkt dat 170 (88 procent) van alle WHO-lidstaten het gebruik van T&CM erkennen. Het aantal lidstaten dat zich officieel met T&CM bezighoudt om de potentiële bijdrage ervan aan gezondheid en welzijn optimaal te benutten, laat een consistente opwaartse tendens zien.

Naast de nationale beleidslijnen en voorschriften voor T&CM die in steeds meer lidstaten zijn ontwikkeld, is ook de infrastructuur voor T&CM op nationaal niveau aanzienlijk verbeterd (bijvoorbeeld 107 lidstaten hebben een nationaal bureau voor T&CM en 75 lidstaten hebben een nationaal onderzoekinstituut). Echter, in vergelijking met andere continenten, loopt de Europese regio ver achter als het gaat om nationaal beleid en programma’s, wet-en regelgeving, laat staan nationale onderzoeksinstituten voor T&CM.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie schrijft in zijn voorwoord: ‘Traditionele en complementaire geneeskunde is een belangrijke en vaak onderschatte hulpbron voor gezondheid, met name bij de preventie en behandeling van leefstijlgerelateerde chronische ziekten, en om in de gezondheidsbehoeften van de verouderende bevolking te voldoen’.

Het rapport kan worden gedownload vanaf de website van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Een overzicht van de activiteiten van de afdeling Traditional, Complementary and Integrative Medicine (TCI) Unit van het Hoofdkwartier van de WHO vindt u hier.

EUROCAM is een overkoepelende organisatie die Europese patiëntenverenigingen en beroepsverenigingen van complementaire en alternatieve geneeswijzen vertegenwoordigt met als doelstelling het verbeteren van de gezondheidszorg in Europa op het gebied van complementaire en alternatieve geneeswijzen. De Vereniging Homeopathie is op meerdere manieren verbonden aan Eurocam.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.