Spring naar content

Nieuw kabinet wil btw op groenten en fruit verlagen

Nieuw kabinet wil btw op groenten en fruit verlagen

12/01/2022

Groenten en fruit

De consumptie van verse en gevarieerde voeding staat aan de basis van onze gezondheid. Daarom is het belangrijk dat producten als groenten en fruit toegankelijk zijn voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Verlaging van het btw-tarief draagt bij aan het beheersbaar houden van de prijzen. Uit het onlangs gepresenteerde regeerakkoord blijkt dat het kabinet wil investeren in gezondheid door de btw op groenten en fruit in navolging van een besluit van de Europese ministers van Financiën te verlagen naar 0%.

Tekst: Peter Goosensen

Gezondheidseffecten

De positieve gezondheidseffecten van verse groenten en fruit zijn al door vele onderzoeken aangetoond. Zo is bekend dat nitraatrijke groenten als rucola, spinazie en rode bieten bijdragen aan verlaging van de bloeddruk. Een recente klinische studie uit de Verenigde Staten wijst uit dat een veganistisch dieet de gezondheid van kinderen met obesitas in positieve zin beïnvloedt.

Omzetstijging

Niet alleen in Nederland maar ook in de landen om ons heen groeit het besef van de positieve effecten van groenten en fruit op de gezondheid. Uit een presentatie op het Deutscher Obst & Gemüse Kongress in Düsseldorf blijkt dat Duitse consumenten groenten en fruit steeds vaker voor een aantal dagen tegelijk inkopen, het zogenoemde ‘one stop shopping’. Verder valt op dat in Duitsland de omzet van producten als aubergine, druiven en bladgroenten stijgt. Ook het aantal vegetariërs en veganisten onder onze oosterburen neemt al jarenlang toe.

Manifest

In Nederland nam staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis al in oktober 2020 het manifest Investeren in een gezonde toekomst in ontvangst. Het is een manifest dat in de lijn ligt van het Nationaal Preventieakkoord dat gericht is op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik.

 

Bronnen:

> 80% Nederlanders wil lagere btw op groente en fruit voor gezondheid

> Nitrate-Rich Vegetables Increase Plasma Nitrate and Nitrite Concentrations and Lower Blood Pressure in Healthy Adults

> Plant-based, no-added-fat or American Heart Association diets: impact on cardiovascular risk in obese children with hypercholesterolemia and their parents

Meer lezen:

> Kiemgroenten zijn zeer voedzaam

> Nitraatrijke groenten verlagen bloeddruk

Voeding  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.