Spring naar content

Muziek bij zieke kinderen als medicijn

Muziek bij zieke kinderen als medicijn

26/11/2018

Muziek bij zieke kinderen als medicijnBij een medische ingreep ervaren kinderen minder pijn als tegelijk naar muziek wordt geluisterd, blijkt uit promotieonderzoek van Marianna van der Heijden aan het Erasmus Medisch Centrum.

Veel onderzoek wees al in die richting, maar dat was niet consequent uitgevoerd, volgens Van der Heijden. Zij deed het daarom nog eens dunnetjes over maar dan volgens een strengere norm. Zeker in de gezondheidszorg moet onderzoek aan bepaalde maatstaven voldoen, aldus de promovenda op NPO Radio 1.

Pijnstiller en rustgever

Van der Heijden keek zowel naar muziektherapeuten als mensen op de spoedeisende hulp. Muziek werd op de spoedafdeling gebruikt als afleiding van een medische ingreep. Een deel van de kinderen ervoer toen een duidelijke afname van pijn. Bij de methode bij muziektherapeuten kwam uit het onderzoek naar voren dat muziek waarschijnlijk vooral als rustgever dient.

Van der Heijden zegt: ‘Als kinderen bijvoorbeeld boos uit een behandeling kwamen en “waah waah waah!” brulden, dan probeerde de therapeut dat bijvoorbeeld te spiegelen op zijn gitaar: “waah waah waah!” Een kind reageert dan vaak verbaasd, vergeet zijn woede en kan na een tijdje weer lachen of met zijn of haar ouders praten.’

Mogelijk kan muziek ook helpen bij traumaverwerking. Dit vraagt echter verder onderzoek. Van der Heijden ziet haar promotieonderzoek dan ook als vetrekpunt. Ze hoopt namelijk in de toekomst nog veel meer te weten te komen over de effecten van muziek.

 

Bron: Medisch Dossier / NPO Radio1

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.