Spring naar content

Minder kanker bij biologische eter

Minder kanker bij biologische eter

26/10/2018

Minder kanker bij biologische eterWie biologisch eet, loopt minder risico op kanker. Dat blijkt uit een groot Frans onderzoek dat nu al als opzienbarend te boek staat. Een eerder onderzoek liet helemaal geen verschil zien tussen biologisch en niet-biologisch consumeren.

Het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine Mensen bericht dat mensen die voornamelijk biologische groente, zuivel, granen en vlees eten, een kwart minder kans op kanker hebben.

Het nieuws is ontleend aan een onderzoek onder bijna 69.000 mensen in Frankrijk. De resultaten zijn maandag gepubliceerd.

Zoekend naar een verklaring opperen de Franse onderzoekers dat de kans op kanker vermindert doordat er in biologische voeding minder pesticiden zitten dan in niet-biologisch voedsel.

'Biologisch eten beloftevolle strategie tegen kanker'

Het Franse onderzoek is des te verrassender omdat een eerder onderzoek naar biologisch eten en kanker onder een grote groep consumenten geen verschil vond in de kans op kanker. Weliswaar constateerde de Britse Million Women Study in 2014 21 procent minder van de kanker non-hodgkinlymfoom onder de biologische eters, maar de totale kans op kanker was niet veranderd. De Fransen keken wel in veel meer detail naar het eten van biologisch voedsel.

Ondanks de harde uitkomst van hun onderzoek blijven de Franse onderzoekers voorzichtig in hun conclusies. „Onze resultaten duiden erop dat biologische voeding samenhangt met een dalende kankerkans”, schrijven ze. En: verder onderzoek met nauwkeurigere consumptiegegevens is nodig.

Tegelijkertijd onderstrepen ze de grote waarde van organisch consumeren. Ze vinden dat het promoten van biologisch eten onder de algemene bevolking “een beloftevolle strategie tegen kanker (zou) kunnen zijn”.

Biologisch voedsel duur en niet voor iedereen beschikbaar is

Drie voeding- en kankerexperts van de Harvard School of Public Health in Boston zijn het helemaal niet met de onderzoekers eens. ‘Harvard’geldt als een voedingsbolwerk waar bijvoorbeeld de Vlaamse arts Kris Verburgh van De Voedselzandloper kind aan huis is. In een commentaar dat gelijktijdig in JAMA Internal Medicine verscheen, schrijven de Hardvard-experts dat er nog niets bewezen is over kanker en biologisch voedsel. Wel dat er overtuigend bewijs is dat de kans op kanker te verlagen is met voldoende bewegen, niet dik worden, weinig worst en rood vlees eten, toegevoegde suikers mijden en meer volkoren producten, groente en fruit eten.

Die spullen en maatregelen zijn beschikbaar en goedkoop, terwijl biologisch voedsel duur en niet voor iedereen beschikbaar is, schrijven ze. Het gevaar bestaat dat mensen vanwege de prijs minder groente en fruit gaan eten, maar wel biologisch. Fout, vinden de commentatoren: „ongerustheid over de gevaren van pesticiden moet de consumptie van fruit en groente niet ontmoedigen”. Zo is dit Franse onderzoek meteen al omstreden, al zijn de bezwaren van de Harvardexperts niet allemaal even gegrond.

Verschil tussen biologisch en niet-biologisch duidelijk

Een ander probleem is dat het onderzoek een korte follow-up heeft, terwijl kanker krijgen meestal lang duurt. Het Franse onderzoek (betaald met overheidsgeld) is een groot epidemiologisch eet- en leefgewoontenonderzoek, waarin niet alleen naar biologische voeding wordt gekeken. Het onderzoek begon in 2009 en in de jaren daarna groeide het aantal deelnemers. Die waren gemiddeld 44 jaar.

Op die leeftijd krijgen nog niet erg veel mensen kanker. Na gemiddeld 4,5 jaar was er kanker bij 1.340 mensen vastgesteld. Dat is 1,94 procent van alle deelnemers. Ter vergelijking: ongeveer 33 procent van alle mensen krijgt ooit in het leven kanker. De onderzoekers corrigeerden zo goed mogelijk voor andere factoren die met de kankerkans samenhangen.

De Franse onderzoekers keken naar het verschil in kanker bij het kwart deelnemers dat het meest en het kwart dat het minst biologisch at. Dat verschil was toch duidelijk en vermeldenswaardig: 2,18 tegen 1,59 procent – een afname van ongeveer een kwart.

Om dat te bereiken hoef je niet eens heel trouw biologisch te eten. Wie dat deed, haalde maximaal 32 punten op een scorelijst voor biologisch voedsel. De kwart mensen die het meest biologisch aten, hadden een gemiddelde score van 19. Het kwart mensen dat het minst biologisch at scoorde 0,7.

 

Bron: Moerman Vereniging

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.