Spring naar content

Mind-body oefeningen verbeteren bloedsuikerwaardes bij diabetes type 2 patiënten

Mind-body oefeningen verbeteren bloedsuikerwaardes bij diabetes type 2 patiënten

27/03/2023

mind-body oefeningen verbeteren bloedsuikerwaardesSlechts 51% van de patiënten met diabetes type 2 heeft een hemoglobine A1c (HbA1c)-gehalte van minder dan 7%. Van mind-body oefeningen is bekend dat ze kunnen helpen om de bloedsuikerwaardes te verbeteren. Het is echter nog onduidelijk hoe effectief deze interventies zijn.

In de meta-analyse van Sanogo et al. is onderzocht in hoeverre deze oefeningen HbA1c en nuchter bloedglucose verbeteren bij patiënten met diabetes type 2.

De onderzoekers deden een literatuuronderzoek in Ovid MEDLINE, Embase en ClinicalTrials.gov met als zoekwoorden mind-body oefeningen en diabetes type 2. De onderzoekers selecteerden 28 artikelen. Uit de meta-analyse bleek dat mindfulness, qigong en yoga bijdroegen aan een significante vermindering van HbA1c en de nuchtere bloedglucose. Uit additionele analyses bleek bovendien dat de afname van HbA1c groter was naarmate er meerdere yogasessies per week werden gedaan.

Mind-body oefeningen helpen dus de bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes type 2 controleren en vormen een effectieve, complementaire, niet-farmacologische interventie voor patiënten met diabetes type 2.

 

Bronnen:

Sanogo, F. et al. (2023). Mind- and Body-Based Interventions Improve Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Integrative and Complementary Medicine, 29(2).

vnig.nl

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.