Spring naar content

Microstolsels mogelijke oorzaak van Long COVID

Microstolsels mogelijke oorzaak van Long COVID

10/12/2021

Long COVID

Sommige mensen houden maandenlang klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Ze hebben bijvoorbeeld last van vermoeidheid, benauwdheid en pijn op de borst, spier- en hoofdpijn, geheugenverlies en duizeligheid. Wanneer die klachten drie maanden of langer aanhouden, wordt dat ‘Long COVID’ genoemd. Tot voor kort was onbekend hoe deze klachten veroorzaakt werden.

Tekst: Lilian Peters

Microstolsels

Een Zuid-Afrikaanse studie heeft aangetoond dat microstolsels de mogelijke oorzaak van deze klachten zijn. In het bloed van personen met symptomen van Long COVID zitten ontstekingsmoleculen vast in microstolsels. In deze ontstekingsmoleculen zagen de onderzoekers stollingseiwitten als fibrinogeen en alpha2-antiplasmine.

Langdurige symptomen

Alpha2-antiplasmine is een molecuul dat de afbraak van bloedstolsels verhindert, fibrinogeen speelt een belangrijke rol bij bloedstolling. Het hoge niveau van de alpha2-antiplasmine in het bloed van Long COVID-patiënten zorgt ervoor dat de stolsels in het lichaam minder gemakkelijk worden afgebroken. Dit kan een oorzaak zijn van de langdurige symptomen.

Verder onderzoek

Het Zuid-Afrikaanse onderzoek is de eerste studie die wijst op de aanwezigheid van microstolsels in het bloed van mensen met Long COVID. Het onderzoeksteam is nu van plan het onderzoek uit te breiden en meer patiënten te onderzoeken.

 

Bron:

> Cardiovasc Diabetol, 2021: 172

 

Corona   COVID-19   Long-COVID  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.