Meer levensjaren en minder zorgkosten met vitamine D
Meer levensjaren en minder zorgkosten met vitamine D
01/03/2021Jaarlijks dertigduizend minder sterfgevallen als gevolg van kanker, een winst van 300.000 levensjaren en lagere zorgkosten. Dat zit er volgens onderzoekers uit Heidelberg in als alle Duitse 50-plussers vitamine D zouden slikken. ‘Maatregelen om het vitamine D-tekort onder de bevolking te boven te komen, moeten niet langer worden uitgesteld.’
Bij welke kankersoorten, in welke stadia en in welke doseringen vitamine D individuele patiënten het meest gunstige effect belooft, daar is nog veel klinisch onderzoek naar nodig. Maar dát suppletie een positieve invloed heeft op het ontstaan en het verloop van kanker is inmiddels voldoende onderbouwd om op bevolkingsniveau uitspraken te doen.
Wetenschappers van het Duitse kanker onderzoekscentrum (DKFZ) in Heidelberg baseerden hun berekeningen op de uitkomsten van drie recent verschenen (2019) meta-analyses van klinische studies. Dat zijn onderzoeken met de hoogste bewijskracht omdat ze de kleinste kans geven op vervormingen door het achteraf interpreteren van informatie.
Deze internationale studies concluderen dat suppletie met 1000 Internationele Eenheden (25 mcg) vitamine D een dertien procent lagere kankersterfte tot gevolg heeft. Geprojecteerd op de Duitse bevolking betekent dat jaarlijks dertigduizend sterfgevallen minder. In vakblad Molecular Oncology rekenen de Heidelbergers door wat dat financieel zou betekenen.
Uitgaande van gemiddelde behandelkosten in het laatste levensjaar van 40.000 euro komen ze op een besparing van bijna 1,2 miljard euro. Alle Duitse 50-plussers dagelijks van 25 mcg vitamine D voorzien zou 900 miljoen euro kosten. Daarbij rekenen de auteurs met 25 euro suppletiekosten per persoon. Aangezien vitamine D in deze dosering voor het overgrote deel van de bevolking voldoende is om zowel tekorten als overdoseringen te voorkomen, zijn extra kosten voor laboratoriumonderzoek naar de vitamine D-status niet meegenomen.
Hun onderzoek beperkt zich tot kanker, maar de voordelen van suppletie strekken zich daar waarschijnlijk ver bovenuit, schrijven de auteurs. Hogere vitamine D-serumwaarden gaan samen met allerlei gunstige gezondheidseffecten. Ze noemen een lagere bloeddruk, betere immuunfunctie, betere cognitieve functies in oudere volwassenen met Alzheimer, verbeterde spierkracht en een positieve effect op het vermogen van bloed om ijzer te binden.
Daarbij noemen ze lagere risico’s op acute luchtweginfecties, dementie en depressie in ouderen. ‘De totale besparingen, zowel opgevat als behandelkosten als in verloren levensjaren, zouden de kankergerelateerde besparingen daarom ver kunnen overtreffen.’
Covid: minder risico voor ‘D-slikkers’
Eind januari verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition deze prospectieve studie onder ruim achtduizend Britten uit de UK Biobank die op Covid-19 getest waren. Van deze mensen was tussen 2006 en 2010 het vitamine D-niveau in hun bloed vastgesteld. Daarbij waren ze gevraagd naar het gebruik van supplementen met vitamine D.
Gecorrigeerd voor de belangrijkste variabelen die van invloed zijn op het vitamine D-niveau, vonden de epidemiologen van de Tulane University – New Orleans, VS – een duidelijk lager risico op een Covid-infectie voor de supplementslikkers: 34 procent. Terwijl de destijds gemeten, noch ‘de genetisch voorspelde vitamine D-niveaus geassocieerd waren met het risico op een Covid-19 infectie’.
Lees hier het gehele artikel op mmv.nl
Bron: Moerman Vereniging (MMV)