Spring naar content

Mediterraan dieet tegen hooikoorts

Mediterraan dieet tegen hooikoorts

17/05/2021

Mediterraan fruitGriekse wetenschappers wilden nagaan waarom jonge mensen op Kreta uitzonderlijk veel minder hooikoortsklachten hadden dan hun leeftijdsgenoten in West-Europa, waar één op de vier jonge volwassenen met dit ongemak word geconfronteerd. Voor een studie, waarvan de resultaten in het medisch vakblad Thorax verschenen, bestudeerden ze het eetgedrag van 700 kinderen en jonge mensen in de leeftijdscategorie tussen 7 en 18 jaar.

Het werd snel duidelijk dat de voeding van de jongeren veel meer vers fruit en groenten bevatte dan in West-Europa. Ook de consumptie van noten ligt bij de mensen op Kreta veel hoger dan bij ons.

Fruit, groenten en noten beschikken over versterkende antioxidanten en mineralen die een degelijke bescherming bieden tegen hooikoorts. Rode druiven bevatten de hoogste concentratie beschermende stoffen, maar appelen, grapefruit (pompelmoes), sinaasappelen, tomaten en noten zijn ook bijzonder efficiënt. Noten zijn een natuurlijke bron van magnesium en voorkomen bepaalde hooikoortssymptomen die op astma lijken (piepende ademhaling).

Alle deelnemers aan de studie aten minstens twee porties vers fruit en groenten per dag en een kleine hoeveelheid noten.

 

Bronnen:
Chatzi L, Apostolaki G, et al. Protective effect of fruits, vegetables and the Mediterranean diet on asthma and allergies among children in Crete, Thorax. 07 04 5.
Wang XD, Zheng M, Lou HF, et al. An increased prevalence of self‐reported allergic rhinitis in major Chinese cities from 2005 to 2011. Allergy. 2016;71(8):1170‐1180.

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.