Spring naar content

Medicijn en voedingssupplement gaan niet altijd goed samen

Medicijn en voedingssupplement gaan niet altijd goed samen

02/08/2019

Medicijn en voedingssupplement gaan niet altijd goed samenVoedingssupplementen kunnen bepaalde medicijnen verzwakken of versterken. Weinig mensen weten dat.

Een energieboost door een ginseng tablet of een dosis Sint-Janskruid tegen een sombere stemming? Half Nederland slikt geregeld voedingssupplementen. Maar weinigen weten dat dit de werking van medicijnen kan verzwakken of versterken. Ook andere negatieve bijwerkingen kunnen optreden. Daarom startte NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen, op 18 juli 2019 een campagne om te waarschuwen voor kwalijke combinaties.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees vier jaar geleden al op de risico’s van het innemen van kruidenpreparaten naast medicijnen. NPN en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) bundelden vorig jaar de wetenschappelijke inzichten over de wisselwerkingen tussen vier voedingssupplementen en medicijnen. Het resultaat goten ze in de factsheets voor zorgprofessionals. “Zo hoopten we meer houvast aan artsen en apothekers te bieden“, laat PR-manager Wilma van Dormalen weten. Sinds gisteren bestaat ook een praktische vraag- en antwoordversie voor patiënten.
In de brochure “Medicijnen en voedingssupplementen. Tegelijk gebruiken?” staan de gevolgen van gelijktijdig gebruik van ginseng, ginkgo, echinacea, tryptofaan en sint-janskruid en medicijnen op een rij. Ginseng gaat bijvoorbeeld niet goed samen met antistollingsmedicijnen, dat vergroot de kans op bloedingen. De kalmerende tryptofaan kan beter niet gecombineerd worden met antidepressiva. Dat kan het concentratievermogen aantasten en leiden tot de rusteloosheid en misselijkheid.

NPN en het IVM roepen patiënten op om hun arts en apotheker altijd te informeren over het gebruik van kruidenpreparaten. Met de brochure hoopt de NPN-directeur Saskia Geurts zo veel mogelijk mensen hiervan bewust te maken.

Bron: Trouw.nl

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.