Spring naar content

Leefstijl speelt een rol bij herstellen van corona

Leefstijl speelt een rol bij herstellen van corona

23/10/2020

Vrouw met mondkapje tegen het coronavirus

Wie besmet is met het coronavirus kan op veel manieren restverschijnselen ondervinden, variërend van mild tot ernstig en beperkend. Veelgenoemde klachten zijn vermoeidheid, kortademigheid, benauwdheid, druk op de borst en hoesten. Ook meer algemene klachten als hoofdpijn, spierpijn en duizeligheid komen voor.

Tekst: Peter Goosensen

Schade en overreactie

In eerste instantie kan schade ontstaan door besmetting met het virus. Vervolgens kan er in reactie op de infectie een overreactie van het immuunsysteem optreden wat kan leiden tot ontstekingsschade. Bovendien wordt na het doormaken van een longontsteking ten gevolge van besmetting met Covid-19 het ophoesten van slijm bemoeilijkt waardoor de kans op een nieuwe virale of bacteriële infectie van de lage luchtwegen toeneemt.

Verband

Ofschoon dit niet in alle gevallen zo hoeft te zijn, lijkt er een verband te bestaan tussen een ernstig beloop van corona en leefstijlziekten als overgewicht en hart- en vaatziekten. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat meer dan 70 procent van de patiënten die overleden zijn na besmetting met het coronavirus, onderliggende aandoeningen had waarvan bijna de helft een hart- en vaatziekte.

Gezonde leefstijl

Steeds duidelijker klinkt nu ook vanuit de reguliere medische wereld een appel om werk te maken van een gezonde leefstijl om na het doormaken van corona de kans op een spoedig herstel te vergroten. ‘Een leefstijl met gezonde en gevarieerde voeding, voldoende beweging, een goede nachtrust en voldoende ontspanning draagt bij aan een goed functionerend immuunsysteem’, aldus Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Bronnen:

> 1600 zorgprofessionals: wacht niet op vaccin, maar werk aan gezonde leefstijl

> ‘Herstellen van “milde” corona kost ook veel tijd’

Meer lezen:

> Vereniging Homeopathie steunt internationaal onderzoek naar effecten coronacrisis op leefstijl

> Ondersteun je immuunsysteem in tijden van corona

Corona  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.