Spring naar content

‘Kunst maakt gezond’, concludeert WHO

‘Kunst maakt gezond’, concludeert WHO

13/12/2019

hm-kunst maakt gezond

Dansen, zingen of naar de film gaan is gezond. Bezig zijn met kunst, zowel op een actieve als passieve manier, heeft een positieve uitwerking op iemands lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van de Europese afdeling van de World Health Organisation (WHO) dat kortgeleden is verschenen. Voor deze studie vergeleek en analyseerde de WHO meer dan negenhonderd publicaties wereldwijd. Het rapport is hiermee het meest uitgebreide overzicht van bewijsmateriaal voor de helende werking van kunst.

Tekst: Lilian Peters

Extra dimensie

Volgens Piroska Östlin, regionaal ad interim-directeur van de WHO voor Europa, kunnen we door kunst in het leven van mensen te brengen 'een extra dimensie bieden aan hoe we de lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen verbeteren. De voorbeelden die in dit baanbrekende WHO-rapport worden aangehaald', zegt zij, 'laten zien hoe de kunsten complexe gezondheidsproblemen zoals diabetes, obesitas en geestelijke gezondheidsproblemen positief kunnen beïnvloeden. Ze bieden oplossingen voor problemen die de gemeenschappelijke medische praktijk tot nu toe niet effectief heeft kunnen aanpakken.'

Vermindering van angst en pijn

Kunst in allerlei vormen kan worden gebruikt om bestaande behandelprotocollen aan te vullen of te verbeteren. Zo kan bijvoorbeeld het luisteren naar muziek of het maken van kunst de bijwerkingen van kankerbehandelingen verminderen, zoals slaperigheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid en kortademigheid. Een optreden van clowns kan bij traumatische situaties angst en pijn verminderen en de bloeddruk omlaag brengen bij kinderen en hun ouders.

Kunst voor het leven

Met kunst kun je niet vroeg genoeg beginnen. Van voor de geboorte tot aan het einde van het leven kan kunst de gezondheid ten goede komen. Het voorlezen van jonge kinderen voor het slapen gaan, zorgt voor een betere nachtrust. Later blijken deze kinderen ook beter in staat om zich te concentreren op school. En wanneer aan het einde van het leven de werking van het geheugen hapert, kan muziek bij mensen met dementie de geheugenfunctie verbeteren.

Vijf categorieën

In het rapport werd gekeken naar het effect van vijf kunstcategorieën op de gezondheid. Namelijk podiumkunsten (muziek, dans, zang, theater, film); beeldende kunst (ambachten, design, schilderkunst, fotografie); literatuur (schrijven, lezen, literaire festivals); cultuur (bezoek van musea, tentoonstellingen, concerten, theater); en online kunst (animaties, digitale kunst et cetera). Voor alle categorieën geldt dat zowel actieve als passieve deelname een positieve werking heeft op de gezondheid.

> Word lid van de Vereniging Homeopathie

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.